Читај ми!

Krivična prijava glumice Štajnfeld za silovanje u predistražnoj fazi

Krivična prijava glumice Danijele Štajnfeld sa tvrdnjama da ju je pre nekoliko godina silovao kolega je u predistražnoj fazi. Glumica potvrdila da ju je silovao Branislav Lečić.

U ovoj preistražnoj fazi postupka sve radnje preduzima policija u okviru provere navoda krivične prijave i prikupljanja dokaza, pa se očekuje da policija uskoro pozove poznatog glumca na informativni razgovor. Ukoliko bude osnova, tužilac može dati nalog i za njegovo zadržavanje u svojstvu osumnjičenog.

Portparolka tužilaštva Ivana Rakočević Tanjugu je rekla da su u toku dalje provere i da se radi na prikupljanju dokaza.

Glumica je potvrdila u intervjuu za Insajder navode medija da je osoba koja ju je silovala njen kolega Branislav Lečić i dodala da je htela da izbegne da otkrije njegovo ime, ali da je "prelilo kap" kada je, kako je navela, nakon slučaja Mike Aleksića, Lečić pozvao učenike škole Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu.

"Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje", rekla je Štajnfeld u intervjuu za Insajder, koji je snimljen u nedelju.

Štajnfeld je, opisujući prvi put događaj koji se, kako je navela, odigrao u maju 2012. godine, rekla da je ranije bila uverena da joj javnost neće verovati u situaciji kada je njena reč protiv Lečićeve.

"Ja sam govorila ‘ne' neprestano, dok god sam mogla", rekla je glumica, koja je u petak doputovala u Beograd iz Njujorka kako bi dala izjavu tužilaštvu ovom povodom.

Prethodno je danas iz tužilaštva potvrđeno da je glumica u policiji u prisustvu zamenika Višeg javnog tužioca B. L. optužila da ju je silovao pre nekoliko godina.

Lečić je u hitnom saopštenju odbacio ove navode, tvrdeći da je reč o gnusnoj laži i izrazio spremnost da u bilo kom trenutku odgovara u tužilaštvu na ovakvu optužbu.

Mihajlovićeva: Hvala Danijeli na hrabrosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović zahvalila se glumici Danijeli Štajnfeld na hrabrosti da prijavi nasilnika koji ju je seksualno napastvovao i istakla da je zgrožena rečima koje na snimku razgovora izgovara čovek koji je pritom i javna ličnost .

"Verujem da će Danijela svojim primerom podstaći i druge žene da ne ćute i da prijave nasilnike, jer niko nije toliko moćan da ne odgovara za nedela koja je učinio. Ovo su vrlo osetljive teme, Tužilaštvo i nadležni organi su tu da rade svoj posao, na nama je da pružimo podršku žrtvama, da ih ne osuđujemo i ne viktimizujemo dodatno, već da kao zrelo društvo pokažemo kakvu budućnost za svoju decu želimo - da negujemo kulturu nenasilja i poštovanja jednih prema drugima", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla da su reči koje izgovara Branislav Lečić na snimku sramne i uvredljive za svaku ženu, a posebno traumatične za onu koja je proživela seksualno nasilje, navodi se u saopštenju.

Za krivično delo silovanje, u zavisnosti od načina izvršenja, propisane su kazne od najmanje dve ili pet godina zatvora, a kao maksimalne od 10, 12 i 15 godina zatvora.

Glumica je u avgustu prošle godine u medijima ispričala da ju je silovao ''moćnik iz filmske industrije'' pre četiri i po godine, nakon čega se ona odselila u Ameriku.

U trejleru filma "Zaceli me", koji je premijerno prikazan nedavno na festivalu u Sarajevu (održanom onlajn), na nekoliko sekundi se, prema pisanju medija, pojavljuje Danijela dok se nekom poverava preko laptopa u video-pozivu:

"Pre četiri i po godine sam preživela silovanje u Srbiji", govori Štajnfeldova, dok je s druge strane neko pita: "O, bože, Dani, zašto nam to nisi rekla?"

Nakon toga, glumicu su podržale mnoge kolege, tražeći da obelodani i ime silovatelja, ali je to tek nedavno učinila prilikom iskaza u policiji.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво