Читај ми!

Tačijevi advokati: Optužnica izlazi iz okvira nadležnosti suda u Hagu

Odbrana nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika Kosova Hašima Tačija zatražila je da se odbaci optužnica Specijalizovanog tužilaštva protiv njega, jer tvrdi da optužbe izlaze iz nadležnosti Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznatijih kao Sud za zločine OVK.

Tačijevi advokati u dopisu sudu navode da se nijedna optužba protiv Tačija ne odnosi na navode u izveštaju Saveta Evrope o "nehumanom postupanju sa ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", koji je sastavio specijalni izvestilac tog tela Dik Marti, a zbog kojeg su taj sud i tužilastvo formalno osnovani.

Martijev izveštaj se, kako navode, gotovo u potpunosti fokusira na dve konkretne optužbe, "nehumano postupanje sa ljudima" i "ilegalnu trgovinu ljudskim organima", koji su se prema izveštaju odvijali u pritvorskim objektima u severnoj Albaniji uglavnom od leta 1999. nadalje u vreme kada su „srpske snage bezbednosti napustile Kosovo", odnosno po završetku oružanog sukoba na Kosovu, naglašavaju Tačijevi branioci.

Zbog toga tvrde da su zločini identifikovani u Martijevom izveštaju okarakterisani kao "organizovani kriminal," pre nego kao ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti.

Takođe navode da Martijev izveštaj je naveo da OVK nije bila jedna, jedinstvena borbena frakcija na način konvencionalne vojske, pa zaključuju da zbog toga nije bilo ni imenovanja "glavnokomandujućeg", čiju bi vlast priznavali drugi komandanti i čija su naređenja su ispunjavana.

Izveštaj prikazuje „mafijaški razbojništvo", tvrde Tačijevi advokati.

"Mandat suda i tužilaštva navodno prestao još avgusta prošle godine"

Smatraju i da je tužilaštvo prekoračilo zakonski rok za vođenje krivičnih istraga iz Zakona o krivičnom postupku.

Tvrde i da je prema članovima i amandmanima tzv. kosovskog ustava privremeni mandat Specijalizovanih veća i tužilaštva prestao još u 3. avgusta 2020. godine, kao i da Specijalizovana veća nemaju nadležnost da Tačija krivično gone za zločine za koje se tvrdi da su počinjeni udruženim zločinačkim poduhvatom.

"Razmatrane odvojeno ili kumulativno, ove greške nalažu odbacivanje optužbi protiv gospodina Tačija zbog nenadležnosti suda da presuduje po njima", navode Tačijevi advokati u dopisu detaljno napisanom na 29 strana.

Zbog toga traže od sudije za prethodni postupak da proglasi da Specijalizovana veća Kosova nisu nadležna za zločine za koje se Tači tereti u optužnici, a koji bi u skladu s tim trebalo da budu odbačeni.

Ovaj zahtev dopunili su sa još dva dopisa sudu na po 30 strana u kojima u prilog osporavanja nadležnosti suda kritikuju formalno - pravnu ispravnost optužnice, kao i njenu sadržinu a žale s i na navodna kršenja prava okrvljenog na odbranu – suđenje u razumnom roku.

Šta kaže optužnica

Pored Tačija u istom procesu, optuženi su nekadašnji šefovi u OVK Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, čiji je advokat takođe podneo sličan zahtev za odbacivanje optužnice zbog nenadležnosti.

Sva četvorica se terete za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, izvršenih na najmanje 40 lokacija, odnosno nelegalnih pritvora u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво