Čitaj mi!

Srpski državljanin saglasan da bude izručen Sjedinjenim Državama

Viši sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene pretpostavke za izručenje srpskog državljanina A. S. Sjedinjenim Američkim Državama. On je, prilikom saslušanja krajem septembra, izjavio u sudu da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

O molbi SAD za izručenje ostalih 10 osumnjičenih za računarske prevare preko raznih investicionih platformi još nije odlučeno, jer su se oni protivili izručenju, rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

S obzirom na to da je A. S. saglasan sa izručenjem SAD, izostaće podnošenje žalbe, i o njegovom izručenju uskoro će odlučiti ministar pravde Srbije koji treba da dâ saglasnost za to.

Ovo je prvo izručenje srpskog državljanina Sjedinjenim Državama u skladu sa bilateralnim Ugovorom o izručenju između Republike Srbije i SAD potpisanom pre dve godine.

Osumnjičeni za međunarodne računarske prevare, saslušani su 30. septembra pred sudijom za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, i tada im je produžen pritvor u kojem su od hapšenja krajem jula.

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI-ja, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, preko lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">