Читај ми!

Specijalni sud, odbrojavanje do optužnica Tačiju i Veseljiju

Specijalni sud za suđenje pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova za počinjene zločine ima još osam dana da potvrdi ili odbaci optužnicu za ratne zločine protiv aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija, predsednika Demokratske partije Kadrija Veseljija i još nekoliko osoba.

Sledeće nedelje, tačnije 24. oktobra navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu.

Pravno, optužnica se u potpunosti potvrđuje, delimično ili u potpunosti odbacuje u šestomesečnom roku.

Prištinski list Koha ditore piše da postoji mogućnost da je odluka o ishodu razmatranja optužnice pretpretresnog sudije možda već i doneta, navodeći primer slučaja optuženog Saljiha Mustafe, kome je optužnica potvrđena 12. juna, odnosno tri meseca pre hapšenja i početka suđenja.

U Specijalnom sudu listu su preneli da pravila predviđaju brojne scenarije koji bi mogli da dovedu do toga da potvrđena optužnica bude objavljena najkasnije šest meseci nakon podnošenja na razmatranje.

Naveli su da pravilnik u članu 88 predviđa da pretpretresni sudija može da naloži privremeno neotkrivanje potvrđene optužnice, iz bezbednosnih razloga i da bi se izbeglo ometanje postupka.

Potvrđena optužnica mora da bude objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom, naveli su iz Specijalnog suda.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво