Читај ми!

Završeno saslušanje Agima Čekua u Hagu

U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu završeno je saslušanje nekadašnjeg komadanta Oslobodilačke vojske Kosova Agima Čekua.

Tužilac Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK ispitao je nekadašnjeg komandanta glavnog štaba te organizacije Agima Čekua, potvrdio je njegov advokat Artan Ćerkini.

"Gospodin Čeku se pojavio danas pred tužiocem. Njegovo ispitivanje je završeno. Ovo je sve što trenutno mogu da kažem", rekao je Ćerkini prištinskim medijima

Čeku je na ispitivanje pozvan u svojstvu osumnjičenog i jedan je iz grupe vođa bivše OVK saslušanih do sada u Tužilaštvu pri kosovskom Specijalnom sudu sa sedištem u Hagu.

Pre Čekua saslušani su - Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Jakup Krasnići i drugi.

Agim Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji do sada tri puta hapšen i pritvaran na granicama - u Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen Srbiji.

U maju 1999. godine postavljen je za komandanta štaba OVK.

Po završetku sukoba na Kosovu i Metohiji osnovao je političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i premijer Kosova.

U međuvremenu, policija Euleksa uhapsila je Saljiha Mustafu, Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja, takođe pripadnike bivše OVK.

Mustafa, šef obaveštajne jedinice OVK na području Podujeva, danas će biti izveden pred sud. Osumnjičen je između ostalog i za ubistvo civila tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999 godine.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво