Oba pilota poginula u udesu "miga 21" kod Malog Zvornika

Avion "mig 21" Vojske Srbije srušio se jutros oko 9.00 u rejonu sela Brasine kod Malog Zvornika. Ministarstvo odbrane navodi da je avion pao tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka. Poginula su oba pilota, potvrdilo je Ministarstvo. Povređen je meštanin u čije dvorište je avion pao.

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su oko 9.10 prilikom pada aviona "mig 21" u rejonu sela Brasine kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke, potvrdilo je Ministarstvo odbrane.

Povređen je meštanin u čije dvorište je avion pao. On je prevezen u Opštu bolnicu u Loznici.

U bolnici su za RTS rekli da je muškarac (1961) ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svestan i orijentisan.

Osim opekotina, nema drugih povreda.

Kako javlja reporter RTS-a sa lica mesta, jedan od pripadnika VS zahtevao je od novinarskih ekipa da se udalje sa lica mesta.

Ministarstvo: Avion pregledan 

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion "mig 21" koji se srušio pregledan pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.

Helikopteri su nadgledali selo, a na licu mesta su vatrogasci, vojska, policija i Hitna pomoć. 

Mesto tragedije obišli su i razgovarali sa očevicima ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant RViPVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem na čelu, a komandant RViPVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona "mig 21" koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić, dodaje se u saopštenju Ministarstva. 

Očevici kažu da se sve dogodilo vrlo brzo

Meštani koje je ekipa RTS-a zatekla na mestu nesreće bili su vidno uznemireni. Ispričali su nam da je avion jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.

Sve je video i Stanoje Grujuć, koji je za RTS ispričao šta se jutros događalo.

"Prvo je bio jak zvuk aviona i nisko je leteo, izleteli smo iz kuće ja i supruga, bilo je bezazleno, borio se, okretao. Onda je bio pad, posle se jak dim podigao, odmah sam otišao kolima, odigralo se u vrlo kratkom vremenu", ispričao nam je Stanoje.

Kako kaže, kad je došao na lice mesta, meštani su se okupili, a čula se i naknadna pucnjava.

"Jedan komšija je opekotine dobio, odvezen je u Loznicu, manje su telesne povrede", ispričao je Stanoje Grujić za RTS.

Živana Ilić još ne može da se oporavi od šoka koji je jutros doživela.

"To je proletelo iznad naše kuće, treslo se, samo je buknulo, uhvatila sam se za glavu i počela da vičem 'gori, gori'. Uplašila sam se za decu, komšije su videle kako je to izgledalo, izletela sam na put, nisam znala gde se nalazim, još se tresem", ispričala je Živana.

Meštani sela Brasine kažu da je veća tragedija izbegnuta zahvaljujući pilotima. 

Avion se nakon pada zapalio, a izgorelo je i jedno drvo. 

Od letos "mig 21" na nebu posle pauze 

"Mig 21" nedavno se opet našao na nebu iznad Srbije posle duge pauze.

Od 2015. godine Vojska Srbije koristila je samo tri dvoseda, a jedan je bio razoružan.

Međutim, i ti avioni su uskoro prestali da lete.

U junu i julu ove godine mediji su pisali kako "dvogrba kamila" ponovo leti.

Vazduhoplovni portal "Tangosiks" javio je da je sa batajničkog aerodroma posle dve godine letos poleteo najmlađi model sa serijskim brojem 16158.

Prema fotografijama sa mesta današnje nesreće koje su objavili neki mediji, na repu aviona koji je pao nalazi se upravo taj serijski broj.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво