Rok je istekao, ali još se ne zna da li je sud za zločine OVK prihvatio prve optužnice

Danas se navršava šest meseci otkako su napisane prve optužnice u tužilaštvu pri Specijalnom sudu za zločine OVK u Hagu. U ovom trenutku na Kosovu ne postoji informacija da li je sudija za prethodni postupak prihvatio ili odbacio prve optužnice.

Vreme je da se u Specijalnom sudu za zločine OVK donese prva važna odluka – jer, pre tačno pola godine, javnost je obaveštena o nameri tužioca da pokrene prvi postupak za zločine OVK.

"Možemo očekivati informacije da su optužnice potvrđene ili eventualno odbačene od sudije za prethodni postupak, jer danas ističe zakonski rok, rok utvrđen pravilnikom o postupku i dokazima – šest meseci, on se ne može prekoračiti", navodi advokat Ljubomir Pantović. 

Odluka je verovatno doneta, ali javnosti nije saopštena. Ni odluka, ni imena optuženih, ni zločini za koje se terete.

Iako je obelodanjivanje praksa, pravilnikom je ostavljena i druga mogućnost, ako se sumnja na bekstvo optuženog ili drugo remećenje postupka. Sve je više onih koji veruju da će ovaj sud uglavnom birati drugu opciju.

"Ovde se čuvaju te misterije koje su obuhvaćene tim optužnicama, evo popamtite – neće biti ništa od odgovornosti za žutu kuću, progon Srba posle dolaska NATO-a 1999. u junu, a to su stvari koje bi mogle da budu vezane za odgovornost onih koji su vodili OVK – Hašima Tačija. Ja se bojim da će biti reči samo o nekim pojedinačnim zločinima", smatra advokat Branislav Tapušković.

Priliku da dokažu suprotno, tužilaštvo i veća imaće za dva meseca, kada ističe rok za odlučivanje o još jednom optužnom predlogu, o kojem se zna nešto više.

U deset tačaka, Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete se za ratne zločine.

"Verovatno će se čekati i u tom slučaju 24. oktobar kao zadnji rok od tih šest meseci", kaže Pantović.

Zašto bi tada trebalo obelodaniti da li je optužnica potvrđena ili ne, advokat Branislav Tapušković ilustruje ranijom praksom Tribunala sa sedištem u istom gradu.

"Ja mogu da navedem primer Karadžića i Mladića 1995. godine. Odmah je objavljeno da će odgovarati za genocid, i Kaseze, koji je tada bio predsednik suda, upravo je govorio o političkoj dimenziji svega toga jer je apostrofirao da sada više s njima niko neće moći da pregovara u mirovnom procesu, s obzirom na to da je podignuta jedna takva optužnica", navodi Tapušković. 

Krajnji rok za objavljivanje potvrđene optužnice je pojavljivanje optuženog pred sudom. Do sada je saslušano više od 100 bivših pripadnika OVK i oko hiljadu svedoka.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво