Krijumčarima Albanaca preko Tise 47 godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 47 godina zatvora devet optuženih za krijumčarenje Albanaca sa Kosova i Metohije u Mađarsku preko reke Tise.

Tokom kriminalnih radnji od 11. do 14. oktobra 2009. godine, u Tisi se utopilo 15 od 18 ilegalnih albanskih migranata, dok je troje uspelo da se spase.

Od tog broja, 11 migranata se utopilo u Tisi, najverovatnije na području Mađarske, dok tela četiri migranta nakon potonuća čamca nisu pronađena, a tri migranta su spasena, navodi se u presudi.

Apelacioni sud je, kako se navodi u odluci objavljenoj na sajtu suda, odbio žalbe tužilaštva i odbrane i potvrdio presudu Specijalnog suda iz marta prošle godine, kojom je J. Đ. osuđen na devet godina zatvora kao organizator grupe krijumčara ljudi.

G. M. dobio je pet i po godina zatvora, D. B. pet, R. D. pet godina i osam meseci, A. Š. i J. K. po tri godine, A. I. tri godine i osam meseci, a A. I. tri godine i četiri meseca.

Oni su osuđeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

J. K. je pravosnažno oslobođen od optužbi.

Ilegalni migranti su najpre prebacivani sa Kosova i Metohije do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skrivani u objektima ilegalnog smeštaja, odakle su u pogodnom trenutku ilegalno prebacivani u Mađarsku preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Od 15 ilegalnih migranata koji su se utopili pokušavajući da pređu u Mađarsku, polovina preminulih bila su deca uzrasta od godinu dana pa naviše, dok drugu polovinu preminulih čine njihovi roditelji, takođe mlađi ljudi, pisali su mediji nakon tragedije.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво