Tači pred istražiteljima u Hagu

Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u sud u Hagu gde će biti saslušan. Prištinski advokat Tom Gaši pretpostavlja da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila‬, a koja je objavljena 24. juna.

Hašim Tači je pre ispitivanja u Hagu ponovio da je "Oslobodilačka vojska Kosova vodila čist rat i da je poziv njemu mrlja u ratu OVK i da je po njemu to više politička propaganda protiv Kosova u ključnim političkim trenucima, tj. dijalogu sa Srbijom".

U svom obraćanju na engleskom stranim medijima, Tači je rekao da će da se odazove na svaki poziv Specijalnog suda i da pokaže svoju nevinost, kao Kadrija Veseljija i svih one koji su se borili za slobodu svoje zemlje.

Tači je još jednom rekao da je Slobodan Milošević "počinio zločine i genocid na Kosovu".

Prema Tačiju, narod Kosova borio se za svoju slobodu i branio svoje zemlje, prenosi portal Lajmi. 

Na ogradi ispred zgrade Specijalnog suda nepoznate osobe okačile su zastavu tzv. OVK. 

Hašim Tači i Kadri Veselji i još osam drugih osumnjičeni su za krivično za ubistvo oko 100 ljudi. Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika

U svojoj objavi da putuje u Hag, Tači je napisao da odlazi na razgovor, ne navodeći da li će biti tretiran kao osumnjičeni ili u nekom drugom svojstvu.

Hašim Tači juče oko 15 časova odleteo sa aerodroma u Tirani da bi danas bio saslušan u Hagu, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs.

"Mi pretpostavljamo da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila‬ a koja je objavljena 24. juna. Specijalno tužilaštvo u Hagu ima pravo na to saslušanje ali postoji mogućnost da ga saslušaju tužioci ako sudija za pripremni postupak nije potvrdio optužnicu", rekao je RTS-u prištinski advokat Tom Gaši. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво