Slučaj Ivanović: Tužilaštvo promenilo optužnicu, odloženo ročište

Pripremno ročište za suđenje optuženima u pomaganju  ubistva Olivera Ivanovića odloženo je za februar sledeće godine, zbog izmenjene optužnice Tužilaštva u koju osumnjičeni i njihovi braniocu nisu imali uvid.

Sudija Valjon Kurtaj rekao je na početku današnje rasprave da je tužilac u petak priložio novu optužnicu sa izvesnim promenama.

"U petak nam je dostavljena izmenjena optužnica, ali je napisana samo na albanskom jeziku. Nije bilo mogućnosti da bude prevedena na srpski. Zbog prevođenja odlažemo ročište za 11. februar u 10 časova", rekao je sudija na pripremnom ročištu.

Promene optužnice su, rekao je sudija, u dispozitivu i njenom obrazloženju, bez drugih detalja.

"Sada imamo dve optužnice protiv istih ljudi za iste radnje i za slična krivična dela. Sudija je ostavio rok tužilaštvu 30 dana da odbrani dostavi sve dokaze koje su priložili uz optužnicu. To je 12.500 strana", ukazuje advokat Dragiše Markovića, Dejan Vasić. 

Advokati nisu sigurni za koju će od dve optužnice, koje trenutno postoje, sud održati sledeće ročište.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića kaže da nema nijednog jedinog dokaza koji može da podrži optužnicu.

Kažu i da je nova optužnica slična prvoj. Ipak, postoji bojazan da može da bude odraz nečije pravničke ignorancije, umesto da na propisani način isprave staru.

I pre današnjeg ročišta, iz Građanske inicijative SDP imali su zamerke i primedbe na samu optužnicu i na eventualno suđenje. To su danas i ponovili.

Potpredsednica Građanske inicijative SDP Ksenija Božović rekla je u obraćanju medijima da je samo potvrđeno ono što su govorili od prvog dana istrage, da je istraga traljava, da je optužnica traljava i da je ceo postupak samo jedna farsa.

"Nervoza kod sudije, neprofesionalno prevođenje i nikakav odgovor od Tužilaštva, pokazuju koliko je ova institucija neprofesionalna. Pozvala bih međunarodne predstavnike koji su radili na formiranju ovih institucija da se malo pozabave njihovim radom i da dođu na lice mesta da prate ovakva suđenja", rekla je Božovićeva.

Sud traži od Tužilaštva da novog ročišta prevede novu optužnicu i sve dokaze koje poseduje na srpski jezik i dostavi ih odbrani. 

Jedan od optuženih Nedeljko Spasojević je na današnjem ročištu zatražio da bude premešten iz zatvora kod Podujeva u pritvorsku jedinicu u severnom delu Mitrovice.

Sudija mu je predložio da zahtev dostavi pismenim putem i da će o njemu biti raspravljano.

Optužnica je podignuta protiv policajaca Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića, te načelnika policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Radeta Basare i Silvane Arsović, sekretarice u stranci Olivera Ivanovića.

Optuženi se terete za više krivičnih dela kao što su učestvovanje i organizovanje kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, otkrivanje službene tajne i manipulacija dokazima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво