Podignute optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu u Prištini optužnice protiv šest osoba - N. S., M. R., S. A., D. M., Z. J. i R. B., u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine.

Optužnica je podignuta za krivična dela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja", "otkrivanje službene tajne", "zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca" i "manipulacija dokazima kod saizvršilaca", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Iz saopštenja nije jasno ko je optužen za koje krivično delo jer se inicijali optuženih ne poklapaju.

U saopštenju piše da su optuženi N. S., M. R. i R. B., koji su u pritvoru, kao i M. R., Z. V. i Z. B., koji su u bekstvu, protiv kojih je nadležni sud izdao međunarodne naloge i naloge na zahtev Specijalnog tužilaštva, delovali kao kriminalna grupa, organizovana sa strukturom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama.

Dodaje se da ta kriminalna grupa nije nasumično formirana, ali deluje od 2011. godine, a vode je optuženi Z. V. i M. R., koji su u bekstvu.

"U njoj svi ovi optuženi deluju kontinuirano i kooperativno, svesno i uz aktivnost organizovane kriminalne grupe ili namere grupe da počini jedno ili više krivičnih dela", stoji u saopštenju.

Kaže se da su optuženi aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti grupe i direktnoj ili indirektnoj koristi od finansijske ili druge materijalne koristi, radi proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrole politike u ​​severnoj Mitrovici.

Dodaje se da je ta kriminalna grupa počinila krivična dela "teško ubistvo", "pomoć u izvršenju krivičnog dela otežanog ubistva", "zloupotreba službene dužnosti" i "izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosovo".

"Grupa zapalila Ivanovićev automobil"

Kako piše, svaki od optuženih takođe je počinio inkriminirajuće radnje za dotičnu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića. Dodaje se da je ista grupa prethodno zapalila Ivanovićev automobil.

"Ovim radnjama okrivljeni su izvršili krivično delo učešće ili organizovanje kriminalne grupe" iz člana 283. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZKK. Tuženi N. S. na dan kada je ubijen Oliver Ivanović, svojim postupcima je olakšao i osigurao put osumnjičenima (izvršiocima) da izvrše delo ubistva, kao i kritičnog dana, optuženi N. S., zajedno sa dvojicom policajaca koji su bili prvi na mestu događaja, J. J. i D. M., nisu izvršili policijske dužnosti i ovlašćenja na mestu događaja, već su putovali u službenom vozilu i peške, iako su na mestu nesreće nailazili na neovlašćena lica koja fotografišu i oštećuju dokaze incidenta u kojem se dogodilo ubistvo pokojnog Olivera Ivanovića", piše u saopštenju.

Navodi se da je N. S. počinio delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" iz člana 422 stav 2, podstavak 2. 2. KPRK.

"Okrivljeni N. S. blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i tako svesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i izbegavajući prepreke za izvršenje dela, gde je osumnjičenima bilo lakše da nabave vozilo opel astra bez registarskih tablica sa zatamnjenim staklima, da prate isto vozilo do grada, iz koga je pucano šest puta u Olivera Ivanovića na ulici", stoji u saopštenju.

Dodaje se da optuženi N. S., "zajedno sa dvojicom policajaca koji su prvi stigli na lice mesta" Ž. J. i D. M., nisu obavili policijske dužnosti i ovlašćenja na mestu događaja, već su putovali u službenom vozilu i peške uprkos tome što su na mestu ubistva naišli na neovlašćena lica koja su fotografirala i oštetila potencijalne dokaze.

"Ovim radnjama optuženi N. S. počinio je krivično delo pomoć u vršenju krivičnog dela otežanog ubistva iz člana 179 KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZK", saopšteno je.

Takođe se ističe da je optuženi N. S. namerno i svesno posedovao oružje, kršeći važeći zakon koji se odnosi na takvo oružje. Njemu je 23. 11. 2018. oko 6.30, tokom sprovođenja naloga za pretres pripadnika Kosovske policije, u kući pronađena i zaplenjena puška "kalašnjikov AK-47 dimenzija 7,62 k 39 mm, uložak AK-47, kao i 106 patronija kalibra 7,62 k 39 mm", ručna bomba, gumena šipka, trostruka cev kalašnjikova, vojni prsluk, koji ima optuženi. 

"Džipom praćen brat žrtve" 

Kaže se da je ovim radnjama optuženi N. S. počinio krivično delo "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja" iz člana 374. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZKK.

"Tuženi M. R. blisko je sarađivao sa optuženima N. S., R. B., M. R., Z. V. i J. B. namerno i svesno pomagao u izvršenju krivičnog dela "teško ubistvo", prateći Olivera Ivanovića pre ubistva, a nakon što je pokojnik u džepu imao komad papira sa registarskom tablicom KM-014-FZ, crni džip marke santa fe, kojim je pratio brata žrtve nakon ubistva", piše u saopštenju.

Opisuje se da je ovim radnjama gore pomenuti okrivljeni počinio krivično delo "pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva" iz člana 179. KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZKK.

"Tuženi R. B. u svojstvu policajca, posebno istražitelja u Regionalnoj istražnoj jedinici u Mitrovici - Sever, koristeći službenu dužnost ili ovlašćenja, blisko je sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom M. R., od koje je dobijao naređenja da sakrije i eliminiše dokaze i angažovanja od strane kriminalne grupe kako bi sakrila tragove zločina i izbegla da obelodani slučajeve u koje su uključene osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M. R., i da uglavnom svi ovi slučajevi ostanu neotkriveni, čime namerno nisu izvršili potrebne dužnosti navedene u zakonu", navedeno je u saopštenju.

Kako se kaže, ovim radnjama je okrivljeni R. B. počinio krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" iz člana 422 stav 2, podstavak 2.2. KPRK.

Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljena osoba S. A., u bliskoj saradnji sa osumnjičenima koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovića, pomagala u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela, tako da je optuženi u vreme dela ubistva Olivera Ivanovića bio svestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a bile namerno zaustavljene, što je dovelo do isključenja i što je omogućilo da osumnjičeni nisu snimljeni sigurnosnim kamerama kada je izvršeno delo ubistva Olivera Ivanovića.

"16. 01. 2018., u 08:16, ubrzo nakon Oliverovog ubistva, aktivirane su sigurnosne kamere u kancelarijama stranke SDP. S. A. radi kao administrator u tim kancelarijama i jedina je osoba u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno. Ovim radnjama okrivljena je počinila krivično delo „pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva" iz člana 179. KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZKK", stoji u saopštenju.

"Odavane službene tajne i oštećeni dokazi"

Tuženi D. M. u svojstvu policajca 16. 01. 2018., nakon ubistva Olivera Ivanovića, bez odobrenja je dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mesta nesreće u svrhu objavljivanja ili korišćenja informacija van Kosova, izveštavanja policijskom službeniku u državi Srbiji, saopšteno je.

"Ovim radnjama počinio je krivično delo obelodanjivanje službene tajne iz člana 433. stav 2. KZKK. Takođe, optuženi D. M i Ž. J. u svojstvu službenih lica 16. 01. 2018, koristeći službenu dužnost i ovlašćenja, nisu izvršili svoje službene dužnosti, tako što bi nakon ubistva Olivera Ivanovića obezbedili mesto, već su puštali druge osobe da intervenišu na mestu događaja, oštetili materijalne dokaze, a zatim napustili mesto događaja gde namerno nisu izvršavali svoje dužnosti, neophodne po zakonu", piše u saopštenju.

Ističe se da su tuženi D. M i Ž. J. u svojstvu policijskih službenika, 16. 1. 2018, nakon ubistva Olivera Ivanovića, odmah otišli na mesto ubistva, sa namerom da uklone, prikriju i učine dokaze beskorisnim, kako bi se sprečila upotreba dokaza.

"Ovim radnjama okrivljeni su počinili krivična dela zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu iz člana 422, stav 1 u vezi sa stavom 2, podstavak 2.2. u vezi sa članom 31. CCRK-a, kao i manipulacijom dokazima u saizvršilaštvu iz člana 397 stav 1 u vezi sa članom 31 CCRK", saopšteno je.

Tužilaštvo saopštava da su do podnošenja ove optužnice preduzete brojne procesno-istražne radnje. Saslušano je oko sto svedoka, od kojih je trideset saslušao tužilac predmeta, a ostale istražitelj slučaja.

Optuženi su saslušavani više puta, dok je protiv dvojice optuženih M. M. i Ž. B. takođe otvorena istraga.

"Dokazi iz slučaja pokazuju da vođe organizovanog kriminala koji deluju u severnom delu Kosova imaju uticaj na kosovsku policiju, opštine i preduzeća u javnom vlasništvu u tom delu", stoji u saopštenju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво