Tužilaštvo zatražilo od VBA i BIA da ispitaju poslovanje "Krušika"

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije da ispita poslovanje "Krušika" sa privatnim trgovcima oružjem, potvrđeno je RTS-u.

Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, povodom javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broj pravnih lica u privatnom vlasništvu, a u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike "Krušik" iz Valjeva, Tužilaštvo je uputilo BIA i VBA 18. novembra, potvrđeno je RTS-u.

U procesu trgovine oružjem, osim državnog preduzeća Jugoimport SDPR-a, oružje od "Krušika" otkupljuju i dalje izvoze brojni privatni trgovci.

Pojedini mediji pisali su da je rukovodstvo "Krušika" omogućavalo privatnim trgovcima da otkupe oružje po nižim cenama u odnosu na cene koje su važile sa državno preduzeće Jugoimort SDPR. Predstavnici države su to demantovali.

Na povlašćeni položaj privatnih trgovaca oružjem ukazivao je Aleksandar Obradović, koji je radio kao IT stručnjak u Krušiku, a koji je uhapšen u septembru ove godine. Trenutno se nalazi u kućnom pritvoru u Valjevu.

Javnost je o "Krušiku" počela da raspravlja u novembru prošle godine. Tada je BIRN objavio da tekst i dokument u kojem firma GIM od Krušika traži da 8. i 9. maja 2017. godine omogući ulazak u fabriku radi pregleda robe trima osobama - Goranu Todoroviću, Branku Stefanoviću i Mirku Manojloviću. Od tada kreće i rasprava kakve su veze Branka Stefanovića i firme GIM.

Reagovanje na optužbe

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je: "Moj otac nije vlasnik GIM-a, nije suvlasnik, nije direktor. Zašto sam to često ponavljao u javnosti kad su mi govorili - nismo vas to pitali? Neko ko nije vlasnik, suvlasnik, akcionar, nema nikavu korist od toga da li GIM dobro radi ili ne radi dobro".

Zašto je sve to važno? Da bi neko izvozio oružje, potrebne su dozvole različitih institucija. Formalno, dozvolu izdaje Ministarstvo trgovine, ali svoje dozvole moraju da daju Ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, BIA i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nebojša Stefanović objasnio je da MUP ne daje dozvole ni za proizvodnju ni za trgovinu oružjem.

"Dajemo samo saglasnost da je vaše oružje od fabrike te i te do izlazne tačke naše zemlje bezbedno. U tom procesu nema mog uticaja, niti sam ikada zvao bilo koga, i spreman sam da za to odgovaram u bilo kom trenutku. Nikada nisam zvao nikoga iz vojne industrije da mu tražim bilo šta", rekao je Stefanović u emisiji Fokus na Televiziji O2.

U septembru ove godine bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva na portalu Arms Voč je objavila da je jedan od kupaca oružja iz "Krušika" firma GIM i dodala da za tu firmu radi otac ministra policije Branko Stefanović. Kompanija GIM to je demantovala, negirali su i da je Branko Stefanović na bilo koji način povezan sa firmom GIM.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво