Haradinaj ćutao pred sudom u Hagu

U Specijalnom sudu za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK sa sedištem u Hagu saslušan je premijer prištinskih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj, koji je poziv dobio kao osumnjičeni.

Haradinaj je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

"Pravni savet je bio da ne ulazimo u druge rasprave, već da se branim ćutanjem. Ne znam što su me pozvali, hteo sam objašnjenja za moju ulogu u OVK", rekao je Haradinaj prištinskim medijima u Hagu koji prate njegov odlazak u sud.

"Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne govorim za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava ... ", dodao je Haradinaj.

Istakao je da će se vratiti na Kosovo, kao i sve druge kolege u politici, da služi građanima. 

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju niti mogu da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči, jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Prethodno, sud je saslušao bivšeg kosovskog predsednika i portparola OVK, Jakupa Krasnićija, preneli su prištinski mediji. 

Kosovo pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodeći ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra. 

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj je najpre upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, što je kosovski premijer  i iskoristio.

Da se odlučio da iznese svoju odbranu, to je moglo da potraje dan, dva u zavisnosti od toga šta bi imao da kaže.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво