Za ubistvo Ćuruvije pripadnicima DB-a po 20 i 30 godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Radonjiću i Romiću se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosom 2:1. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Iz presude Specijalnog suda proizlazi da je Slavka Ćuruviju ubilo N. N. lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti za to pripremili "teren".

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, nije u presudi pomenut kao takav, već nepoznato lice (N. N.), čiji identitet nije utvrđen.

Iz toga proizlazi da sud smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Kurak pucao.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, između ostalog Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u srpskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Njima je danas produžena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogvicu) odnosno kućni pritvor.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Izricanju presude u Specijalnom sudu pored više desetina novinara prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Bujošević je radio je u Evropljaninu sa Ćuruvijom, dok je Stefanović sa njim radio u listu Borba.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво