U Federaciji BiH presuda Karadžiću dočekana aplauzima

Izricanje drugostepene presude prvom predsedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžiću, koje je s izuzetnom pažnjom praćeno u svim zemljama regiona, u Federaciji Bosne i Hercegovine, dočekana je istovremeno aplauzima i suzama, uz ocenu da je ona istorijska i očekivana. U Republici Srpskoj ocenjuju da presuda nije utemeljena na pravu.

U glavnom gradu BiH sve je bilo u znaku presude Karadžiću, koja je na brojnim mestima u tom gradu i drugim gradovima širom BiH praćena kolektivno.

Ratni komandant Srebrenice, Naser Orić, kojeg Srbija potražuje zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području te opštine, izjavio je za Avaz da je Karadžić zaslužio da, kako je rekao, "trune u zatvoru".

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, ocenio je da je pooštrena kazna doživotnog zatvora za Radovana Karadžća zaslužena i da, kako je rekao, "žrtve njegovih zločina kao i celi civilizovani svet mogu biti zadovoljni".

Tvrdi da je pravda delimična jer presudom nije osuđen i za "genocid počinjenim u drugim opštinama".

Naša stranka u BiH je ocenila da je presuda Karadžiću prilika za otklon celog društva od svih zločinačkih ideologija, te da je njome Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove "potvrdio odgovornost ratnog političkog lidera ...".

Nezavisni blok BiH je ocenio da "veličanje Karadžića i Mladića znači veličati Hitlera i Ajhmana".

Radio Sarajevo javlja da je današnja, kako navode, "konačna doživotna pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću važna za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost".

Bosanskohercegovački reditelj, Haris Pašović, koji je u Hagu pratio izricanje presude za Avaz je ocenio da je, kako je rekao, "ovo veliki dan, ne samo za žrtve već i za čovečanstvo, civilizaciju".

Sarajevski mediji su preneli da su porodice žrtava genocida u Srebrenici velikim aplauzom dočekale presudu Karadžiću, a Majke Srebrenice u Potočarima su, kako se navodi, "zaplakale od sreće", jer su dočekale "minimum pravde". One su, navodi se izricanje presude pratile u Memorijalnom centru Potočari, gde je bilo organizovano kolektivno praćenje procesa u Hagu.

Demokratska fronta, stranka hrvatskog člana predsedništva BiH Željka Komšića, smatra da je ovom presudom, kako kažu, "samo delimično zadovoljena pravda".

SBB, stranka Fahrudina Radončića je saopštila da je, kako su naveli, "monstrum zaslužio smrtnu kaznu!".

Potpredsednica Udruženja Žena Srebrenice, Nura Begović, izjavila je da je presuda Karadžiću zadovoljavajuća, ali da, kako je rekla, ostaje žal što nije proglašen krivim za genocid i u drugih sedam opština BiH.

Nermin Nikšić, predsednik Socijaldemokratske partije BiH smatra da je doživotni zatvor za Radovana Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.

Reagovanja iz RS: Prsuda nije utemeljena na pravu 

S druge strane, predstavnici Republike Srpske oštro su reagovali na presudu izrečenu Radovanu Karadžiću, ocenivši da poštrena kazna doživotnog zatvora u drugom stepenu u odnosu na izrečenu u prvom stepenu kada je osuđen na 40 godina zatvora, nije utemeljena na pravu.

Za predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića ovakva presuda je očekivana. Ističe da je njome potvrđena dosadašnja praksa Haškog suda u procesima koji su vođeni protiv Srba. Višković kaže da je to politički sud, a ne onaj koji sudi po pravdi.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je presuda Radovanu Karadžiću mogla da se očekuje i istakla da radom Haškog suda nije postignuto ono što je trebalo, jer narodi u Bosni i Hercegovini nisu bliži jedni drugima. 

Ovom presudom potvrđeno je uverenje naroda Republike Srpske da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan da bi Srbe i njihove lidere proglasio isključivim krivcima za rat u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Iz boračkih udruženja poručuju da je reč o sramnoj odluci Haškog tribunala i da je njome još jednom povrđena apsolutna pristrasnost i netrepeljivost prema srpskom narodu.

Iz Srpske demokratske stranke saopšteno je da je reč o neutemeljenoj i sklandalozno nepravednoj presudi.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, poručio je da će presude Haškog tribunala u istoriju ući kao instrument sile, a ne pravde.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocenio je da će se, nakon ovakve presude, srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Presudu su odbacili i u Organizaciji starešina Vojske Republike Srpske, poručivši da će Radovan Karadžić ostati ličnost koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata iskazala visok stepen odgovornosti, patriotizma, časnosti i humanizma prema protivniku, dajući nesebičan doprinos odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Međunarodni predstavnici o presudi

Povodom predude Karadžiću oglasili su se i predstavnici međunarodnih institucija. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da današnja presuda potvrđuje individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivicu i da bi trebalo da donese olakšanje svim, kako je rekao, poštenim ljudima.

"Nema loših naroda, samo loših pojedinaca", naglasio je Incko.

Portparolka Evroske unije Maja Kocijančić kaže da EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog mehanizma za ratne zločine.

Pozvala je lidere sa Zapdnog Balkna da podrže odluke međunarodnih tribunala i da ne dovode u pitanje nepristrasnost procesa odlučivanja.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant ocenio je da je presuda Radovanu Karadžiću značajno dostignuće za međunarodnu pravdu i da šalje "snažnu poruku" da će oni koji počine zločine odgovarati za svoje postupke i biti kažnjeni u skladu s tim. 

Predsedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan u Evropskom parlamentu Eduard Kukan kaže da izricanje finalne presude Karadžiću označava "kraj najtragičnije skorije istorije Evrope".

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon kaže da presuda ne može vratiti živote i izceliti rane, ali da može doneti pravdu i biti podsetnik u cilju borbe za mir.

Zamenik direktora organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel Masimo Morati ocenio je da presuda Karadžiću šalje snažnu poruku svetu.

Reagovala je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je navela da presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetine hiljada žrtava i ublažiti bol njihovih porodica, ali mora poslužiti "kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike".

Hrvatska vlada pozdravila je presudui smatra da je na osnovu dokaznog materijala i drugih presuda treba povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vođstvom Slobodana Miloševića.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u izjavi za javnost ocenjuje da je kazna doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću duboko nepravedna i da je uperena protiv srpskog naroda. 

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je da je u odluci Haškog suda pravda preovladala i da je borba protiv poricanja ratnih zločina sada važnija nego ikada.

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je da bi bio iznanađen kada bi Ratko Mladić imao uspeha sa svojom žalbom, nakon danas izrečene presude Radovanu Karadžiću.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво