Mladićeva statusna konferencija 6. novembra

Statusna konferencija u postupku protiv generala Ratka Mladića, osuđenog prvostepenom presudom Haškog tribunala na doživotni zatvor, zakazana je za 6. novembar.

Na ovoj sednici suda, koja se održava na svakih 120 dana, Mladić će imati priliku da istakne pitanja u vezi sa svojim predmetom i boravkom u pritvoru tribunala.

Ukoliko Mladić ne bude želeo da prisustvuje ovoj konferenciji, ili da se uključi u nju putem video veze, mora sud o tome da obavesti do 2. novembra, navodi se u odluci koju je objavio Mehanizam u Hagu (naslednik Haškog tribunala).

Sredinom septembra potvrđena je odluka kojom je sudija Žan Klod Antoaneti isključio iz žalbenog veća sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liju Daćuna.

To je učinio zbog mogućnosti da budu pristrasni prilikom odlučivanja o Mladićevoj žalbi na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, jer su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Repblike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodela u Ruandi.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine pred zatvaranje Tribunala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво