Srbiju najviše košta Ratko Mladić

Izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, o saradnji Srbije sa sudom u Hagu, 12. decembra razmatraće Savet bezbednosti UN. Prethodno će, isti dokument biti predstavljen EU. Bez obzira na nikada realniji izveštaj, Srbija neće imati mnogo koristi dok ne uhapsi Mladića i Hadžića poručuju predstavnici vlasti zaduženi za saradnju sa Hagom.

Iako Bramerc konstatuje da službe zadužene za hapšenje optuženika rade intenzivnije i sprovode šire operacije kako bi ih locirali , iako ne dovodi u pitanje političku volju da se okonča saradnja sa Haškim sudom, Mladić i Hadžić ostaju uslovi za ukupnu pozitivnu ocenu saradnje, a samim tim i promenu stava Holandije koja se suprotstavlja daljoj evropskoj integraciji Srbije.

"Ne možemo ulaziti u političke odluke jer u Holandiji je vlada jednom pala zbog pitanja Srebrenice. Želim da postavim pitanje da li su građani Srbije svesni koliko nas Mladić košta? Privreda steže kajš, državna uprava steže kajš. Mi smo svi taoci jednog čoveka u ovom trenutku", kaže portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Apsolutno smatram da je Mladić uslov svih uslova a to je naglašeno u svim relevantnim međunarodnim izveštajima i mislim da bez toga Srbija neće moći napred u pravom smislu te reči", ističe Vekarić.

Komentarišući koliko u ovom trenutku Srbiju košta to što Ratko Mladić nije u Hagu koordinator Akcionog tima Rasim Ljajić, ističe da on košta i u političkom, ekonomskom, moralnom smislu i svakako da pričinjava ogromnu štetu kada je u pitanju međunarodni imidž i pozicija Srbije.

"Da nemamo ovaj problem i pozicije u pregovaranju Kosova bile bi daleko bolje nego što jesu, jednom rečju šteta koju Mladić nanosi je nemerljiva", kaže Ljajić .

Uslovljavanje neće prestati

Uslovljavanje Srbije neće prestati sve do trenutka dok saradnja ne bude potpuna, tvrde sagovornici RTS-a.

Ipak, Holandija je stavljena u defanzivniji položaj, jer Srbija više neće morati da pojašnjava da li postoji politička volja da se haški optuženici uhapse.

"Holandija je od pre šest meseci značajno radikalizovala svoj stav od insistiranja na pozitivnom izveštaju, evoliuirala je u punu saradnju, a puna saradnja je Mladić u Hagu. Bez sumnje je izuzetno značajno što je Bramerc podneo ovakav izveštaj, bar očekujemo da će ga u tom obliku podneti, jer on može da se menja do 12. decembra kada će ga usmeno obrazlagati, a mi ćemo nastojati da on bude još pozitivniji u smislu popravljanja nekih grešaka koje se u tom izveštaju pominju, a to bez sumnje možemo da učinimo", kaže Ljajić.

Na pitanje koliko se intenzivno traga za Mladićem i Hadžićem, koordinator Akcionog tima, kaže da nije nikakva fraza, iako će na to da liči, da se nikada intenzivnije i ozbiljnije nije tragalo nego što se to do sada čini.

"Nažalost naši napori se neće vrednovati ako ne bude ispunjen osnovni cilj a to je da Mladić bude lociran i isporučen tribunalu", kaže Ljajić.

Iako je SB UN predvideo zatvaranje Tribunala 2010 godine, izvesno je da će sud produžiti svoj rad, a poslednje izjave predstavnika suda ukazuju da Tribunal neće biti zatvoren pre nego što sudi Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво