Kolege brane Kusovca

Kustosi Narodnog muzeja stali u odbranu Nikole Kusovca, navodeći da njihov kolega nije učestvovao u falisikovanju i izdavanju pogrešnih stručnih mišljenja.

Dvadeset kustosa Narodnog muzeja, pismom su se obratili javnosti ocenivši da njihov kolega Nikola Kusovac "nema nikakve veze sa falsifikovanjem službenih isprava, ni sa nepoštenim izdavanjem stručnih mišljenja koja su pomogla prevarantima".

Smatraju da je Kusovac bez dokaza već osuđen na najtežu kaznu koja brutalno uništava njega i njegovu porodicu. "Tim više što je čitav život posvetio struci sa svešću da u nasleđe treba da ostavi samo časno ime", navodi se u saopštenju koje su potpisali kustosi.

Naglasili su da je Kusovac doprineo ugledu naše istorije umetnosti i da su sigurni da on "nikada ne bi učinio ništa što se kosi sa njegovim najvišim moralnim načelima, ali i zakonom".

Protiv muzejskog savetnika u penziji Nikole Kusovca (73) iz Beograda podneta je krivična prijava zbog sumnje da je falsifikovao službene isprave.

Kusovac je u umetničkoj galeriji "Artmedia" u Beogradu procenjivao autentičnost umetničkih slika i davao stručno mišljenje o njihovoj autentičnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objasnilo da je Kusovac počev od 1999. godine, u više navrata izdao stručno mišljenje za falsifikovane slike najpoznatijih srpskih slikara - Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjoviće, Nikole Graovca, Miće Popovića, a zahvaljujući tom mišljenju Ilija Đorđević ih je prodavao kao originalna umetnička dela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво