Ubijen Oliver Ivanović, pogođen sa šest metaka iz pištolja

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je na njega pucano u Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je pogođen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka", pokazali su nalazi obdukcije. Na Ivanovića je pucano iz automobila u pokretu, rekao je tužilac, a pronađen je zapaljen automobil "opel astra" koji su navodno koristili napadači. Kosovska policija nudi 10.000 evra za informacije o ubistvu. Ivanović će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

21.30 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za RTS da nema nastavka dijaloga u Briselu dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića. 

20.10 – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je u Prištini da će, ukoliko bude potrebe, pozvati i FBI da se uključi u istragu ubistva Olivera Ivanovića. 

19.55 – Direktor kosovske policije Špend Mađuni rekao je da policija ima informacije o poreklu vozila iz kojeg je pucano na Olivera Ivanovića. Ne saopštavajući više detalja, Mađuni je rekao da su te informacije dovoljne da se identifikuje vlasnik automobila. Formirana specijalna jedinica koja se bavi istragom ubistva Ivanovića.

19.00 – Euleks je osudio "akt kriminalnog terora" kojim je okončan život Olivera Ivanovića i izrazio spremnost da, u skladu sa svojim mandatom, pruži odgovarajuću pomoć u hapšenju počinioca.

18.30 – Nalazi obdukcije pokazali da je Ivanović pogođen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka".

17.40 – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je za Radio Beograd 1 da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna.

15.30 – Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog ubistva Ivanovića.

13.05 – Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je dogovoreno da se uputi pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi.

12.10 – U toku sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

10.05 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlju zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Na Olivera Ivanovića, dok je ulazio u prostorije svoje stranke, nepoznati napadači ispalili su više metaka. Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju, lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak.

Lekari su pokušali reanimaciju i preduzete su sve potrebne mere, ali od 8.30 do 9.15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i konstatovana je smrt, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Obdukcioni nalaz je pokazao da je Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka"

"Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržala u telu. Povrede su u predelu gonjeg dela grudnog koša", precizirao je posle podne Milan Ivanović nakon obdukcije koja je trajala oko četiri sata.

Prema njegovim rečima, hici su povredili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru, usled čega je došlo do trenutnog iskrvarenja.

Direktor bolnice je dodao da je telo ubijenog Ivanovića nakon obdukcije preuzela porodica. Ivanović će biti sahranjen u Beogradu, na Novom groblju.

Šef policijske operative za sever Kosova Željko Bojić potvrdio je da su "na licu mesta pronađeni određeni dokazi koji će se koristiti u daljem toku istrage". 

"Sat vremena od oružanog napada, oko 9.15, u Ulici vojvode Putnika pronađeno je zapaljeno vozilo marke 'opel astra' bez registarskih oznaka, za koje policija sumnja da je povezano sa slučajem ubistva", rekao je Bojić.

Direktor kosovske policije Špend Mađuni izjavio je večeras da je formirana specijalna jedinica koja se bavi istragom ubistva Ivanovića. Dodao je da policija ima informacije u čijem je vlasništvu u određenom periodu bilo zapaljeno vozilo.

Kosovska policija je ponudila 10.000 evra svakome ko ponudi informaciju o napadačima na Olivera Ivanovića.

Komandir kosovske policije za region Sever Besim Hoti izjavio je da policija nema informacije o mogućem ubici Olivera Ivanovića, ali da se na tome intenzivno radi.

Hoti je rekao da postoje neki dokazi, ali da oni nisu za javnost, već će služiti policiji i tužilaštvu u daljem toku istrage.

Tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šićiri Sila rekao je za portal Ekspres da je na Olivera Ivanovića pucano ispred sedišta njegove stranke iz automobila u pokretu.

Dva tužioca istražuju ubistvo Ivanovića, rekao je Sila za BIRN, navodi se u Unmikovom pres-klipingu.

"Ubistvo Olivera Ivanovića istražuje tim sastavljen od dva naša tužioca – a to su Nijazi Redža i Jova Radović", rekao je Sila i dodao da za sada nema osumnjičenih za ubistvo.

Ivanovićevo telo je pronašla prolaznica, a prema prvim informacijama, niko nije čuo pucnje. 

Supruga Olivera Ivanovića, Milena, rekla je da su ga "uzeli drugi put", ali da se "ovaj put neće vratiti".

Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović rekao je za RTS da je u strašnom šoku i da ne zna detalje onoga što se dogodilo.

"Ovo je neverovatno i zaista se pitam gde živimo i u kojim uslovima", rekao je Pantović.

Dodao je da je Oliver Ivanović prošao kroz pravu golgotu i da je sve junački podneo sa neverovatnom energijom.

"Nisam ovo očekivao ni u najcrnjim mislima, zaista neverovatno", rekao je Pantović.

Advokat Nebojša Vlajić rekao je da Ivanović nije imao obezbeđenje, da se slobodno kretao i osećao na KiM, u Srbiji i na bilo kom mestu.

Dodao je da Ivanović nije bio čovek koga su pretnje mogle da zaplaše i spreče da čini ono što je smatrao ispravnim.

"Nažalost, ispostavilo se da su opasnosti po njega bile ozbiljne, a da li ih je bio svestan, to je drugo pitanje. Oliver se nikom nije žalio, nije mi poznato da je prijavljivao bilo kakve pretnje, ali znajući ga kao čoveka, čak i da mu je prećeno, ne bi to nikom rekao, jer nije želeo da opterećuje druge", rekao je advokat.

Miroslav Ivanović je za portal Sputnjik rekao da njegov brat Oliver nije bio spreman da širi paniku i da nije ozbiljno shvatao pretnje, ni kada mu je zapaljen automobil.

"Bojim se da će neki detalji otići sa njim pod zemlju. O tome da li se nešto u međuvremenu dešavalo, da li mu je neko pretio, da li je bilo nekakvih drugih stvari na tu temu, mi ne znamo ništa. Ali svakom razumnom čoveku, na osnovu Oliverove kompletne prošlosti i svega što se ranije događalo, može da bude sasvim dovoljno da shvati. Mislim da preko toga ne treba ništa više reći", rekao je Miroslav Ivanović.

Policija je nakon ubistva blokirala deo grada u kojem se zločin dogodio. Nakon što su istražitelji završili posao, na mestu ubistva, članovi porodice i prijatelji upalili su sveće i ostavili cveće.

Oliver Ivanović je bio politički i humanitarni lider Srba sa Kosmeta i predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво