Ukinut pritvor Kneževiću i Deviću

Goranu Kneževiću i Ivanu Deviću ukinut pritvor tako da će se oni u daljem toku sudskog postupka braniti sa slobode. Završeno izlaganje odbrane svih optuženih za udruživanje u građevinsku mafiju i oštetu budžeta Zrenjanina za više od 150 miliona dinara.

Sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu ukinulo je pritvor bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i nekadašnjem koordinatoru za oblast privrede opštine Zrenjanin Ivanu Deviću, tako da će se oni u daljem toku sudskog postupka braniti sa slobode.

Predsednik sudskog veća Maja Kovačević-Tomić je, objašnjavajući odluku veća, istakla da više ne "stoje zakonski osnovi" zbog kojih bi Knežević i Dević i dalje bili zadržani u pritvoru, pa ih zato odmah treba pustiti na slobodu.

Knežević je, obrazlažujći predlog za ukidanje pritvora, u obraćanju sudskom veću Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, istakao da je njegov životni interes da se brani i da obori navode optužnice o takozvanoj građevinskoj mafiji.

"Ja sam nevin čovek i izjave svih optuženih govore tome u prilog. Radio sam sve ono što bi svaki drugi uspešan gradonačelnik činio. Porodičan sam čovek, otac četvoro dece. Molim vas omogućite mi da odbranu spremim u krugu svoje porodice i skinem ljagu sa svog imena", rekao je Knežević.

Izjašnjavanjem o optužnici bivših direktora Direkcije za izgradnju Zrenjanina i okrivljenog Mileta Umčanina danas je završeno izlaganje odbrane svih optuženih koji se terete da su udruženi u građevinsku mafiju, zloupotrebom službenog položja, oštetili budžet tog grada za više od 150 miliona dinara.

U dosadašnjem toku postupka svi optuženi negirali su da su počinili krivična dela zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, primanje i davanje mita, koja su im optužnicim Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal stavljena na teret.

Knežević: Afera pokrenuta zbog političke diskreditacije

Na početku suđenja, 26. oktobra, Knežević je negirao navode optužnice, tvrdeći da je čitava afera "građevinska mafija" pokrenuta da bi bio politički diskreditovan.

Navode optužnice negirali su i Dević, zrenjaninski načelnik Odeljenja za poslove urbanizma Nikola Halas, vlasnik agencije "Gvozden" Uglješa Grgur, Bratislav Tomić, Milan Milošev i David Dimkić.

Krivičnu odgovornost odbacili su i direktor Direkcije za izgradnju grada Zrenjanina Laslo Fuks, Vladan Racić, Marijana Šarenac, advokat Đorđe Matić, investitori Ranko Babović, Milorad Smiljković i Branko Savković, kao i preduzetnici Mladen Živković, Miloš Baždar, Dragan Đorđević i Mile Jerković.

Bivši direktori Direkcije za izgradnju Zrenjanina Božidar Đurica i Milorad Ponoćko negirali su danas da su, zloupotrebom službenog položaja, ostvarili protivpravnu imovinsku korist prilikom sačinjavanja ugovora o davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su u oktobru prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta u aprilu ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, kroz više malverzacija s građevinckim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008, protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

Bivšem gradonačelniku Zrenjanina, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, i ostalim optuženima na teret se stavlja zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita. Suđenje će biti nastavljeno 8 decembra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво