Ukinut pritvor Nenadoviću

Krivično vanpretresno veće Drugog opštinskog suda u Beogradu ukinulo je pritvor bivšem generalnom konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću.

Bivši konzul Slobodan Nenadović  pušten je  iz Okružnog zatvora u Beogradu nakon provedenih 16 dana u pritvoru, jer se, kako je utvrdilo Sudsko veće, prestali razlozi zbog kojih mu je pritvor određen.

Pre odluke o ukidanju pritvora saslušani su svedoci na koje je Nenadović mogao da utiče sa slobode i tako remeti istragu, precizirala je sekretar suda Nada Đorđević.

Nenadović se tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa falsifikovanjem isprave.

Što se tiče predloga Kovačevićeve odbrane za ukidanje pritvora i prekida istrage, istražni sudija čeka odgovor tužioca o davanju saglasnosti za krivično gonjenje Kovačevića u Srbiji, protiv koga se već vodi postupak u Americi zbog sumnje da je naneo teške telesne povrede Brajanu Štajnhaueru, 4. maja u Bostonu.

Istražni sudija naložio je tužiocu da mu dostavi dopise Republičkog i Okružnog tužilaštva na koje se pozivao prilikom saslušanja Kovačevića, a koji se tiču davanja saglasnosti Republičkog tužioca Drugom opštinskom tužiocu za krivično gonjenje Kovačevića u Srbiji.

Pred istražnim sudijom danas su saslušana dva svedoka, vozač srpske ambasade u Njujorku Nikola Ješić i Irina Radivojev, vlasnica firme iz koje je Kovačevićev otac konzulatu faksom poslao sinovljevu ličnu dokumetaciju korišćenu prilikom davanja jemstva u Americi.

Ješić je rekao da je jednom video Kovačevića kako je sa majkom došao u konzulat upoznao se sa Nenadovićem, a zatim razgovor nastavio sa bivšim vicekonzulom Igorom Miloševićem.

Kovačevića srpsko tužilaštvo tereti, pored nanošenja teških telesnih povreda Štanhaueru, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Kovačevićeva odbrana tvrdi da su američke vlasti jasno stavile do znanja da se krivični postupak Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda Štanhaueru ne može voditi u Srbiji, pošto se u njihovoj zemlji već vodi postupak protiv njega.

U diplomatskoj noti koju su SAD nedavno dostavile srpskom Ministarstvu inostranih poslova doslovce stoji da dokumentacija u slučaju Kovačević ne može biti korišćena za krivični postupak, jer bi bilo povređeno jedno od osnovnih pravnih načela "ne bis in idem" (ne sudi dva puta u istoj stvari), tvrdi Kovačevićev advokat Borivoje Borović.

SAD insistiraju da se Kovačević vrati u Ameriku

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise predmeta u slučaja Kovačević, a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Na dan hapšenja Kovačevića i Nenadovića, u ambasadi SAD u Beogradu potvrđeno je da SAD nisu ustupile srpskom pravosuđu predmet Kovačević, već da su poslale su tužilaštvu u Beogradu fotokopiju spisa krivičnog postupka koji se u toj državi vodi protiv Kovačevića.

Ambasada SAD je ranije istog dana pozdravila privođenje Kovačevića i Nenadovića.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, u odnosu na istragu protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića koja je okončana krajem oktobra.

Kazna od 25 godina zatvora

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića za krivično delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena", i za koje je predviđena kazna od pet do 25 godina zatvora.

To krivično delo kao takvo ne postoji u srpskom krivičnom zakonu, ali bi se moglo prevesti kao nanošenje teških telesnih povreda.

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, iako se isti već vodi u SAD, jer naša država ne izručuje domaće državljane.

Protiv vicekonzula Miloševića, koji je Kovačeviću izdao putnu ispravu, završena je istraga zbog sumnje da je zloupotebio službeni položaj tako što je izdao Kovačeviću spornu putnu ispravu i omogućio mu da se vrati u Srbiju.

Tužilaštvo treba da odluči o podizanju optužnice protiv njega, pošto sprovede istragu i protiv Kovačevića i Nenadovića.

Milošević je u međuvremenu dobio otkaz u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nenadović je uhapšen 28. oktobra, zajedno sa Miladinom Kovačevićem, zbog sumnje da je dao saglasnost da se Kovačeviću izda privremena putna istrava, iako su mu američke vlasti oduzele pasoš.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво