Vučelić: Kurak je bio u mom privatnom obezbeđenju

Bivši funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Milorad Vučelić izjavio je u Specijalnom sudu da je u njegovom privatnom obezbeđenju bio i Miroslav Kurak, optužen za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Vučelić je u nastavku suđenja za ubistvo Ćuruvije rekao da je i na dan ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa bio u porodičnoj kući u Crvenki, bez obezbeđenja.

Naveo je i da ne zna koji broj telefona je koristio Kurak, kao i da ga je o ubistvu Ćuruvije, koga je lično poznavao, obavestio tadašnji predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Vučelić je u vreme kada ga je Kurak obezbeđivao smenjen sa mesta generalnog sekretara SPS-a, a privatno obezbeđenje je uzeo, kako je rekao, po savetu prijatelja Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića.

On je rekao i da je tada, pošto je ostao na funkciji predsedniak Upravnog odbora "Telekoma" (mreža 064) odlučio da uzme mobilne telefone sa druge mreže (063) objasnivši da su "dva ili tri broja" koristili članovi obezbeđenje.

Vučelić je rekao da se ne seća ko su sve bili pripadnici obezbeđenja i da ih nikada posle nije video niti razgovarao s njima.

Naveo je i da su te telefonske brojeve koristili članovi obezbeđenja "Peca i Zoran" i da misli da je jedan od tih brojeva koristio i Kurak.

Na pitanje Kurakov pravnog zastupnika, advokata Stevana Protića, da li zna koji telefonski broj je koristio Kurak, Vučelić je ogovorio odrečno.
"Mislim da je jedan telefon koristio Kurak, ja sam imao svoj... i danas koristim telefon s mreže 063", rekao je Vučelić.

Ti telefonski brojevi, kako je rekao, "jedino su što me dovodi u vezu sa slučajem" ubistva Ćuruvije.

Po optužnici, Kurak je na dan ubistva Ćuruvije koristio broj telefona sa mreže 063.

Vučelić je rekao i da je poznavao Ćuruviju i da su bili u kontaktu, uglavnom na njegov zahtev.

Vučelić je rekao i da se Ćuruvija viđao s predsednicom JUL-a Mirom Marković, ali da ne zna "prirodu njihovo odnosa".

"Ćuruvija nije krio svoje susrete s Mirom... a i ja mislim da novinar treba da se viđa sa svakim, i s najboljim i s najgorim", rekao je Vučelić.

Po njegovim rečima, odnosi Ćuruvije i Mire Marković su proizvodili "neprilike, odgovaranja i političke tračeve u SPS".

Rekao je i da pretpostavlja da se Ćuruvija viđao sa Slobodanom Miloševićem, ali da ne zna o čemu su pričali.

Udovica Luke Pejovića: Moj suprug nema veze sa ubistvom Ćuruvije

Prethodno je Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića koji je u medijama bio označen kao mogući ubica novinara Slavka Ćuruvije, rekla je da misli da njen pokojni suprug sa tim ubistvom nema nikakve veze. 

"Lično mislim da Luka sa tim nema veze, kako je tu dospeo - ne znam", rekla je Biljana Pejović svedočeći u nastavku suđenja za ubistvo Ćuruvije.

Navela je da su ona i njena deca imali velike probleme zato što je Luka Pejović bio u medijima označen kao neko ko je izvršio to delo.

Pejovićeva je rekla da za Ćuruviju nije ni čula dok nije ubijen.

Biljana Pejović je svedočila i da joj je pokojni suprug rekao da su po gradu počele da kruže priče da je on u to umešan i da je govorio da ima neke strahove. Ona je navela i da ne poznaje okrivljene, kao i da nema nikakve veze sa slučajem, dodavši da "nije iz te priče".

Pravni zastupnici porodice Ćuruvija i optuženih, advokati Rajko Danilović i Zora Dobričanin Nikodinović su u sasvim suprotno ocenili današnja svedočenja.

Dobričanin Nikodinovićeva je navela da današnje ročište "predstavalja zatrpavanje predmeta" svedocima tužilaštva, a da sud nije odgovorio na njen zahtev da se telefonski razgovori, zbog poštovanja zakona, izuzmu iz predmeta.

Danilović je rekao i da se danas čula "jedino potvrda činjenice da je telefon čiji je broj lociran u blizini mesta događa (ubistva Ćuruvije), koristio Kurak".

Današnje ročište počelo je iznošenjem primedbi okrivljenih i njihovih advokata na sveočenje bivšeg šefa DB Gorana Petrovića, uz opštu ocenu da je ono bilo bazirano na pretpostavkama kao i da je sadržalo iznošenje neistinitih i ličnih stavova.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić, i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво