Sudija saglasan da se Nenadoviću ukine pritvor

Istražni sudija prihvatio predlog da se bivšem konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću ukine pritvor. Zbog protivljenja tužioca, konačnu odluku sutra donosi krivično vanpretresno veće.

Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu saglasio se sa predlogom advokata odbrane da se Slobodanu Nenadoviću ukine pritvor, jer su saslušani svi svedoci na koje je mogao da utiče sa slobode, te više ne postoji opasnost od remećenja istrage.

Predlogu Nenadovićevog branioca Nebojše Maraša usprotivio se tužilac, pa će o ukidanju pritvora sutra odlučiti krivično vanpretresno veće tog suda.

Bivši konzul Srbije u Njujorku uhapšen je 28. oktobra zajedno sa Miladinom Kovačevićem, zbog sumnje da je dao saglasnost da se Kovačeviću izda privremena putna isprava.

Američke vlasti uhapsile su Kovačevića pod sumnjom da je u tuči u studentskom restoranu u američkoj državi Njujork 4. maja ove godine naneo teške telesne povrede kolegi Brajanu Štajnhaueru.

Posle plaćene kaucije pušten je iz pritvora, ali mu je oduzet pasoš. Iz Amerike je otputovao koristeći privremene putne isprave koje su mu izdate u srpskom konzulatu u Njujorku.

Nenadoviću se zbog toga na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave.

Što se tiče predloga Kovačevićeve odbrane za ukidanje pritvora i prekida istrage, istražni sudija čeka odgovor tužioca o davanju saglasnosti za krivično gonjenje Kovačevića u Srbiji.

Saslušani svedoci 

Pred istražnim sudijom danas su saslušana dva svedoka, vozač srpske ambasade u Njujorku Nikola Ješić i Irina Radivojev, vlasnica firme iz koje je Kovačevićev otac konzulatu faksom poslao sinovljevu ličnu dokumetaciju korišćenu prilikom davanja jemstva u Americi.

Ješić je rekao da je Kovačevića, u konzulatu, video jednom kada je sa majkom došao i upoznao se sa Nenadovićem, a zatim razgovor nastavio sa bivšim vicekonzulom Igorom Miloševićem.

Kovačevića srpsko tužilaštvo tereti, pored nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, dok je istraga protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića okončana krajem oktobra.

Milošević je osumnjičen da je zloupotebio službeni položaj tako što je izdao Kovačeviću spornu putnu ispravu i omogućio mu da se vrati u Srbiju.

Tužilaštvo treba da odluči o podizanju optužnice protiv njega, pošto sprovede istragu i protiv Kovačevića i Nenadovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво