Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odredilo je kućni pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. On je u zatvorskom pritvoru proveo 33 meseca, a oko 13 časova je prebačen u svoj stan na severu Mitrovice. Završila se samo jedna faza, predstoji borba da se dokaže da sam apsolutno nevin, poručio je Ivanović.

Oliveru Ivanoviću je ukinut zatvorski pritvor, umesto toga mu je određen kućni pritvor, potvrdio je RTS-u Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović.

Advokat Nebojša Vlajić je rekao da će odluka ponovo biti razmatrana po isteku dva meseca.

"Imam utisak da i ovaj sud deli pravdu na kašičicu i u delovima, kao što je učinio i Apelacioni sud, koji nije imao hrabrosti da u potpunosti oslobodi Ivanovića, već je prvostepenu presudu ukinuo. Sada i Osnovni sud, umesto da omogući odbranu sa slobode, određuje kućni pritvor, ali ako je ovo jedan korak ka njegovoj slobodi, mi to rešenje pozdravljamo", rekao je Vlajić.

Vlajić je dodao da će početkom marta biti održana statusna konferencija o utvrđivanju datuma novog suđenja.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da pozitivno gleda na to što će Ivanović moći sa svojom porodicom da provede naredna dva meseca, posle dužeg vremena.

"Mi ostajemo na poziciji da tražimo hitno i neodložno njegovo oslobađanje i smatramo svaku odluku o pritvoru, pa i o ovom kućnom, svojevrsnim produžetkom agonije i nepravde, koja traje već duže od tri godine", rekao je Kozarev.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović ocenila je da je načinjen još jedan korak ka konačnoj pravdi i slobodi.

"Očekujem da će Oliver nakon dva meseca kućnog pritvora biti pušten da se brani sa slobode i konačno se nazire kraj ovoj velikoj farsi, koja je započela pre više od tri godine", dodala je Milena Ivanović Popović.

Ivanović je nešto posle podneva napustio Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici. Vozilom pritvorske jedinice je najpre prebačen u zatvor u Kosovskoj Mitrovici, a zatim je prevezen u svoj stan u severnom delu Kosovske Mitrovice. On je već jednom bio u kućnom pritvoru, i to četiri meseca, tokom prethodnog postupka.

Na statusnoj konferenciji početkom marta, pored datuma početka suđenja, utvrdiće se i drugi detalji, kao što su broj svedoka, dužina trajanja suđenja i drugo.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je Sud poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora.

Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Ivanović biti dostupan pravosudnim organima, ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode.

Sudskom veću je inače predsedavala Roksana Komša, koja je Ivanovića u prvostepenom postupku osudila na devet godina zatvora za navodno počinjen ratni zločin.

Odluka suda je doneta bez prisustva javnosti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво