Suđenje Oliveru Ivanoviću vraćeno na početak

Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za RTS da je poništena presuda lideru SDP-a Oliveru Ivanoviću, kojom je osuđen na devet godina zatvora.

Apelacioni sud u Prištini je, istovremeno, potvrdio oslobađajuću presudu Ivanoviću za ubistvo Albanaca u severnom delu Mitrovice u februaru 2000. godine.

Odluku o tome da li će Ivanović ostati i dalje u pritvoru ili će biti pušten na slobodu doneće Osnovni sud u Mitrovici.

Vlajić je Tanjugu rekao da je odbrana zadovoljna jednim delom odluke i spremnošću Apelacionog suda da razmotri njene argumente, ali nije zadovoljna što sud nije pokazao dovoljno hrabrosti i oslobodio Ivanovića jer su i oni svedoci da dokaza nema.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da je oslobađajući deo presude Osnovnog suda u Mitrovici koji se odnosi na 2000. godinu potvrđen, tako da su i Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni optužbi za događaje iz 2000. godine.

"Sud je odlučio da za sada Oliver Ivanović ostaje u pritvoru, ali je naložio prvostepenom sudu da što pre reši o pitanju pritvora. Odbrana će već u ponedeljak podneti prvostepenom sudu zahtev da se pritvor Ivanoviću ukine jer smatramo da nema razloga za dalje trajanje sudskog pritvora", rekao je Pantović.

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

On je bio optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je sada potvrdio i Apelacioni sud.

Sudsko veće je u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću oslobodilo ostalu četvoricu optuženih – penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, više od osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu, koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se i dalje nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić: Potvrda da je Ivanović osuđen mimo prava

Sudsko apelaciono veće u Prištini potvrdilo je ono na šta je ovdašnja stručna i politička javnost kontinuirano ukazivala: da je Oliver Ivanović osuđen mimo prava i pravde i bez ikakvih dokaza koji bi dali opravdanje za prvostepenu osuđujuću presudu, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ivanović, međutim, još nije slobodan čovek, i njegova borba za pravdu će, nažalost, morati da bude nastavljena, dodao je Đurić.

"Izražavam žaljenje zbog činjenice da se apelaciono veće nije potpuno ogradilo od ovog političkog procesa, jer umesto da oslobodi Ivanovića, ono je produžilo njegovu agoniju i status poslednjeg evropskog političkog zatvorenika", naveo je Đurić.

Očekuje da Ivanoviću bude omogućeno da u ponovljenom suđenju učestvuje braneći se sa slobode, jer kao što osnova za njegovo držanje u pritvoru nije bilo u prošlosti, tako ga nema ni danas.

Oliver Ivanović i njegova porodica će nastaviti da dobijaju svu potrebnu pomoć i podršku države Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, istakao je Đurić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво