Kovačević i Nenadović ostaju u pritvoru

Krivično vanraspravno veće veće Drugog opštinskog suda u Beogradu odlučilo je da bivši generalni konzul Srbije u SAD Slobodan Nenadović i Miladin Kovačević u toku istrage treba da ostanu u pritvoru.

Portparol tog suda Marina Klarić-Živković objasnila je u da je to veće odbilo žalbu Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića, dok je žalbu Nenadovićevog advokata usvojilo i ukinulo rešenje o određivanju pritvora ali ne i pritvor.

Rešenje istražnog sudije juče je ukinuto iz proceduralnih razloga, koje je istražni sudija u međuvremenu otklonio i doneo novo rešenje o određivanju pritvora Nenadoviću, objasnila je Klarić-Živković.

To rešenje danas je dostavljeno Nenadovićevom braniocu Nebojši Marašu na koje on ima pravo da uloži žalbu u roku od 24 sata. Nenadovićev branilac potvrdio je da je uložio žalbu i na novo rešenje o pritvoru, jer prema njegovim rečima, ne stoje razlozi zbog kojih mu je nije omogućena odbrana sa slobode, a to je uticaj na svedoke u toku istrage.

Kovačeviću je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke u toku istrage.

Drugi opštinski sud sprovešće proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, u odnosu na istragu protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića koja je okončana u ponedeljak.

Kovačević je osumnjičen za izvršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, falsifikovanje isprave i nanošenje teških telesnih povreda.

Nenadović se tereti da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanje službene isprave, u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću, protiv koga se vodi postupak u SAD zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.

Kovačevića američke vlasti sumnjiče za krivično delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena", i za koje je zaprećena kazna od pet do 25 godina zatvora.

To krivično delo kao takvo ne postoji u srpskom krivičnom zakonu ali bi se moglo prevesti kao nanošenje teških telesnih povreda.

Srpsko tužilaštvo vodi sopstveni postupak

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, iako se isti već vodi u SAD, jer naša država ne izručuje domaće državljane.

Protiv vicekonzula Miloševića, koji je Kovačeviću izdao putnu ispravu, završena je istraga zbog sumnje da je zloupotebio službeni položaj tako što je izdao Kovačeviću spornu putnu ispravu i omogućio mu da se vrati u Srbiju.

Tužilaštvo treba da odluči o podizanju optužnice protiv njega, pošto sprovede istragu i protiv Kovačevića i Nenadovića.

Milošević je u međuvremenu dobio otkaz u Ministarstvu spoljnih poslova.

Početkom oktobra američko Ministarstvo pravde, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise predmeta u slučaja Kovačević. Predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво