Akcija srpske i nemačke policije protiv narko-kartela, 30 uhapšenih

Međunarodni narko-kartel razbijen je u zajedničkoj akciji srpske i nemačke policije. Uhapšeno je 30 osoba, a za troje se još traga. Među uhapšenima i vođa navijača jednog beogradskog fudbalskog kluba. U akciji "Ciklon" u 18 gradova Srbije danas su uhapšene 123 osobe.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na konferenciji za novinare da su osumnjičeni uhapšeni zbog sumnje da su se bavili trgovinom narkoticima.

Ovde možete pogledati saopštenje MUP-a Srbije  

Hapšenjem je zadat veliki udarac narko-kartelima, jer je zaplenjeno 303 kilograma kokaina, 96 kilograma kanabisa, 106 kilograma hašiša, u tržišnoj vrednosti od oko 20 miliona evra. Zaplenjena je i veća suma novca, kao i oružje.

Među uhapšenima je i vođa navijača jednog od fudbalskih klubova iz Beograda J. J. (33).

Kako je Stefanović rekao, danas su u Beogradu pored J. J. uhapšeni i M. P. (24), D. S. (32) i J. V. (40), dok je raspisana potraga za R. D. (23) iz Beograda. Oni se terete da su se bavili organizacijom i prometom narkotika.

"Uhapšena su i dva kurira ove grupe koja su nosila dva kilograma kokaina, pet kilograma ekstazija i četiri kilograma amfetamina", rekao je Stefanović.

Istakao je da je istraga trajala 13 meseci i da je akcija hapšenja odličan primer prekogranične saradnje unutar Evrope i u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala i korupcije.

"Srbija će nastaviti da intenzivno sarađuje sa Nemačkom u svim slučjevima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Stefanović i poručio da je ta borba prioritet srpske policije.

Akcija "Ciklon" – uhapšene 123 osobe

U 18 gradova Srbije danas su uhapšene 123 osobe, a potraga je raspisana za još osam osoba, koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i opšteg kriminala, izjavio je Stefanović.

Rekao je da se osumnjičeni terete za pokušaj ubistva, proizvodnju i krijumčarenje narkotika, krijumčarenje ljudi, silovanje, ugrožavanje sigurnosti, tešku krađu, neovlašćeno držanje oružja i ostala krivična dela.

Ministar je precizirao da je u današnjim akcijama policije zaplenjeno 176 kilograma marihuane (oko 450 stabljika te biljke), više stotina tableta, tri pištolja, jedna automatska puška, više komada municije i veća suma novca.

Kao karakteristične slučajeve Stefanović je naveo hapšenje 11 osoba, i raspisivanje potrage za još dve, zbog sumnje da su iz Rudarskog basena "Kolubara" ukrali oko 89.000 litara evrodizela, čime su tom preduzeću napravili štetu veću od 11,5 miliona dinara.

"Ova grupa je kriminalne aktivnosti sprovodila u 2015. i 2016. a svi, osim jednog, zaposleni su u RB 'Kolubara'", rekao je Stefanović.

On je dodao da je danas u Šapcu priveden i G. S. (24) zbog sumnje da je silovao 14-godišnje dete, kao i D. G. iz Bogatića, koji se tereti da je jednog 16-godišnjeg maloletnika zaključao u svoju kuću, a zatim ga seksualno i radno eksploatisao.

"D. G. je uz primenu sile i pretnje podvodio (maloletno lice) po lokalnim kafanama i naplaćivao seksualne usluge", rekao je Stefanović.

U istoj akciji, dodao je ministar policije, uhapšen je i V. N. iz Bogatića, koji je istog maloletnika silovao na lokalnom groblju.

Uhapšen je i Ž. S. iz Beograda zbog sumnje da je u beogradskom naselju Železnik učestvovao u obračunu navijačkih grupa oko prevlasti na tržištu narkotika.

"Ž. S. se sumnjiči da je tokom aprila ove godine pucao i ranio U. B., a tokom januara ove godine napao S. M. i naneo mu ubodnu ranu nožem, čime smo rasvetlili ova dva krivična dela koja su se dogodila u Beogradu prethodnih meseci", rekao je Stefanović.

U Kragujevcu su uhapšeni B. S. i N. Z. iz tog grada, dok se za još dve osobe intenzivno traga zbog sumnje da su pripremali likvidaciju braće N. K. i I. K. iz Kragujevca, čime je, kako je rekao Stefanović, sprečeno izvršenje tog krivičnog dela.

Privedeni i pripadnici policije

Sektor unutrašnje kontrole policije priveo je devet pripadnika policije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tako što su u republički budžet uplaćivali manje novca od predviđene sume za registraciju putničkih i teretnih vozila.

"Na ovaj način su načinili štetu građanima Srbije od više od 1,7 miliona dinara", rekao je Stefanović.

Nakon višemesečne istrage policija je privela i organizovanu kriminalnu grupu od 15 članova koja je vršila prevare sa osiguranjem, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 15 miliona dinara.

Ta kriminalna grupa je uz pomoć falsifikovane poslovne dokumentacije registrovala nepostojeća ili havarisana vozila, rentirala druga koja su bila slična, montirali registarske tablice i nalepnice, a zatim im nabavljala kasko osiguranje.

"Nakon toga su ova vozila lažno prijavljivali kao ukradena i tražili odštetu od osiguravajućih društava", rekao je Stefanović.

U akciji "Armagedon" uhapšene su četiri osobe koje se sumnjiče da su zloupotrebljavale i iskorišćavale maloletnike na internetu, a zaplenjeni su hard-diskovi sa pornografskim materijalom.

"Mi nastavljamo s radom. Policija će nastaviti još jaču i intenzivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa nadležnim tužilaštvima. Niko više ne zna kada će se akcije odigravati, niti može da kaže da su znali da će se ove akcije desiti, kao što niko, osim policije i tužilaštva, ne zna kada će se desiti naredna akcija", rekao je Stefanović.

On je zahvalio svim pripadnicima policije koji su svojim akcijama pokazali da kriminal neće biti tolerisan u Srbiji.

Današnja policijska akcija izvedena je u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Boru, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Jagodini, Zaječaru, Pirotu, Leskovcu i Vranju.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao da još nisu stigli svi podaci bezbednosnih službi policije.

"Ne bih govorio dok ne stigne procena onih koji se time bave profesionalno", rekao je Stefanović.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao i da su do sada pristigle tri ili četiri kandidature za direktora policije, te da će tačan broj prijavljenih kandidata biti poznat do petka.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво