Kovačević i Nenadović u pritvoru

Istražni sudija odredio pritvor do 30 dana Miladinu Kovačeviću i bivšem konzulu u Njujorku Slobodanu Nenadoviću, zbog opasnosti od bekstva. Otvorena istraga o podstrekavanju zloupotrebe službenog položaja, falsifikata i nanošenja teških telesnih povreda. Kovačevićev slučaj (ni)je ustupljen srpskom pravosuđu.

Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu odredio je tridesetodnevni pritvor i pokrenuo istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, saopštila je portparol suda Marina Klarić-Živković.

Pritvor Kovačeviću određen zbog opasnosti od bekstva i mogućeg uticaja za svedoke, dok je Nenadović ostao iza rešetaka zbog mogućeg utucaja na svedoke.

Miladin Kovačević se sumnjiči da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju, falsifikovanja isprave i teške telesne povrede, rekao je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić, a Nenadović da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanja službene isprave.

Kovačević je izneo svoju odbranu u policiji povodom krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanje isprave, dok se povodom krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda branio ćutanjem, rekao je njegov branilac Borivoje Borović.

On je objasnio da Kovačević nije hteo da se izjasni o krivičnom delu teške telesne povrede pošto tružilac nije odgovorio na pitanje da li je postupak protiv njega pokrenut po zamolnici američkih vlasti ili je ustupljen srpskom pravosuđu.

Borović je naglasio da njemu i njegovom branjeniku nije predočen nijedan dokument koji su američke vlasti nedavno prosledile srpskom tužilaštvu, a koji se tiče krivičnog postupka koji se protiv Kovačevića vodi u SAD.

(Ne)ustupljen slučaj

Tanjug je, ranije danas, javio da je u amerčkoj ambasadi rečeno da slučaj Kovačević nije ustupljen Srbiji.

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je, takođe Tanugu, da su američke vlasti "ustupile srpskom pravosuđu predmet Miladina Kovačevića radi sprovođenja istražnih radnji".

Istražni sudija je, prema rečima Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića, kazao da je srpsko tužilaštvo po sopstvenoj inicijativi pokrenulo deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, a ne po zamolnici niti na osnovu ustupanja predmeta.

Slobodanu Nenadoviću se stavlja na teret da je izvršio "krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanja službene isprave u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću protiv koga se vodio postupak u SAD zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru".

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je i da su konzularni predstavnici Srbije omogućili izdavanje putne isprave Kovačeviću, kojima je i napustio teritoriju SAD i to za vreme trajanja jemstva koje je položio preko konzulata Srbije.

Predmet istrage

Srpski pravosudni organi ispituju kako je Kovačević, nakon puštanja iz zatvora na osnovu kaucije, dobio novi pasoš i sa njim pobegao u Srbiju. Kovačević je u SAD osumnjičen da je u tuči u studentskom restoranu u američkoj državi Njujork 4. maja ove godine naneo teške telesne povrede svom kolegi Brajanu Štajnhaueru.

Američka policija je uhapsila Kovačevića, koji je posle polaganja kaucije pušten na slobodu, a Sud je prethodno doneo odluku da mu oduzme pasoš. Po izlasku iz pritvora, Kovačević je sa privremenom putnom ispravom, koju mu je izdao konzulat Srbije u Njujorku, napustio SAD i vratio se u Srbiju.

Incident se dogodio u državi Njujork u noći između 3. i 4. maja ove godine.

U lokalnoj diskoteci, Brajan Štajnhauer nepristojno se poneo prema studentkinji Melisi Kartaheni. Na njegov gest, reagovao je prvo Melisin mladić Sanel Softić, a zatim i njegov drug Miladin Kovačević.

Posle verbalnog sukoba, došlo je do fizičkog obračuna, u kojem je Brajan teško povređen. Policija je uhapsila Softića, Kovačevića i Edina Džubura.

Ubrzo posle povratka u Srbiju, Kovačević je sklopio ugovor sa Košarkaškim klubom Vrbas.

Pritisak američkih senatora

Kovačevićev povratak u sport izazvao je revolt američke javnosti pa je američka senatorka Hilari Klinton, u predizbornoj kampanji, zatražila od pojedinih kompanija da prestanu da finansiraju Košarkaški savez Srbije dok se Kovačević ne izruči Americi. Zahtev senatorke, do sada je podržao jedino vršački Hemofarm.

Američki senatori Čarls Šumer i Hilari Klinton razgovarali su potom sa ambasadorom SAD u Srbiji Kameronom Manterom o pojačavanju pritiska na srpske vlasti da se izruči Miladin Kovačević, što po srpskom Ustavu nije moguće.

I ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, 13. septembra, ponovio je da po Ustavu i zakonima Srbije ne postoji nikakva šansa da Kovačević bude izručen Sjedinjenim Državama.

„Međutim rekao sam da ukoliko sud države Njujork bude prosledio taj slučaj pravosudnim organima Srbije, gospodin Kovačević će biti procesuiran pred srpskim pravosuđem na jedan jasan i transparetan način za ono što je učninio u Sjedinjenim Državama", objasnio je ministar Jeremić.

1Advokat Mulutina Kovačevića, Veselin Cerović, ranije je rekao da se njegov klijent neće dobrovoljno predati američkim vlastima.

Ministarstvo pravde SAD dostavilo je, početkom oktobra, Republičkom javnom tužilaštvu spise o slučaju Miladina Kovačevića. Domaći pravni stručnjaci su ocenili da se Kovačeviću može suditi i u Srbiji.

Za Kovačevićem je raspisana Interpolova poternica, čime mu je onemogućen ulazak u 180 država.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво