Karadžić svedok odbrane Krajišniku

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić svedočiće 3. i 5. novembra u predmetu Momčila Krajišnika, nakon što je žalbeno veće Haškog tribunala prihvatilo zahtev nekadašnjeg predsednika Narodne skupštine RS.

Na suđenju bivšem predsedniku Skupštine Republike Srpske  Momčilu Krajišniku za zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u Bosni od 1992. do 1995, pojaviće se 3. i 5. novembra kao svedok odbrane, bivši predsednik RS Radovan Karadžić.

Karadžića će tokom rasprave ispitivati odbrana i Tužilaštvo, navedeno je u odluci Žalbenog veća koje je naredilo Sekretarijatu da omogući nove susrete Krajišnika i Karadžića kako bi Krajišnik mogao adekvatno da pripremi svoju odbranu.

Veće je, takođe, odobrilo Krajišniku da predstavi nove dokaze u odnosu na one koji su ranije predstavljeni na raspravi o žalbi, ali ukoliko prethodno dokaže da mu nisu bili dostupni tokom prvostepenog procesa i da su od važnosti za pravosnažnu presudu.

Krajišnik je, posle Karadžićevog hapšenja, zatražio od Tribunala da mu dozvoli da ga pozove kao svedoka tokom iznošenja žalbe na presudu.

U više takvih zahteva, Krajišnik je naveo da je Karadžić jedna od najznačajnijih ličnosti u njegovom predmetu i da bi njegovo svedočenje moglo da utiče na presudu.

Tribunal je 2006. godine osudio Krajišnika na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje tokom rata u BiH od 1992. do 1995 godine.

Sud ga je oslobodio optužbe za genocid.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво