"Sudija - sudiji 600.000 dinara"

Kragujevački nedeljnik "Svetlost" u današnjem broju ponovo je objavilo pismo čitaoca zbog koga je taj list kažnjen sa 600.000 dinara. Presuda protiv kragujevačkog nedeljnika "Svetlost" je prvostepena i postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Srbije.

U tekstu "Sudija - sudiji 600.000 dinara", uredništvo tog lista ocenilo je da bi štampu trebalo ukinuti ili je svesti samo na hvalospeve "ako bi, daleko bilo, presuda kakvu je izrekao Okružni sud postala deo sudske prakse".

"Ako je kažnjivo ustupati novinski prostor za iznošenje kritičkog mišljenja građana i lične argumentacije za to na račun nosilaca javnih poslova i funkcija, onda ste na korak od suspenzije jednog od osnovnih ljudskih prava - slobode mišljenja i izražavanja", navedeno je u tekstu.

Uredništvo "Svetlosti" je ocenilo da je kažnjavanje novina za objavljivanje autentičnog, uljudnog i kritičkog mišljenja jednog punoletnog i sasvim uračunljivog građanina - presedan u sudskom tretmanu medija.

"Dotle nije dosegla ni primena Šešeljevog zakona o javnom informisanju s kraja devedesetih godina prošlog veka", navelo je uredništvo.

Presuda je izrečena prošlog četvrtka "na ime nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda" privatne tužilje, sudije Okružnog suda u Kragujevcu, Simonide Miloradović.

Prema mišljenju sudije koja je izrekla presudu Grozde Arnaut list se ogrešio time što je u rubrici Pisma čitalaca 13. septembra 2007. godine objavio pismo "Izigran za očevinu" koje je bilo potpisano punim imenom i prezimenom autora.

Prema navodima uredništva, tekst je bio napisan pristojnim jezikom, a autor je koncizno i razumljivo izneo svoje argumente i ocene, bez govora mržnje, neprimerenih kvalifikacija ličnosti ili zadiranja u nečiju privatnost.

Zbog sumnje u objektivnost sudija kragujevačkog Okružnog suda "Svetlost" je u toku postupka tražila od Vrhovnog suda Srbije njihovo izuzeće navodeći da je tužilja sudija istog suda, ali je VSS odbio predlog.

Presuda protiv kragujevačkog nedeljnika "Svetlost" je prvostepena i postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво