U slučaju “Škorpioni” svedočili policajci

U nastavku suđenja pripadnicima nekadašnje jedinice "Škorpioni" za zločin u Podujevu, svedočili su policajci koji su obavili uviđaj u dvorištu porodice Gaši gde je marta 1999. ubijeno 14 albanskih civila.

Svedok Radislav Janković rekao je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da je kao kriminalistički tehničar u policiji u Podujevu, bio na uviđaju u nekoliko kuća i jednoj čajdžinici u tom mestu.

"U dvorištu je bilo mnogo čaura. Izbrojali smo, koliko se sećam 19 tela. Petoro dece je bilo živo, to sam saznao kada je došao lekar", rekao je Janković.

Kazao je da je slikao mesto zločina i da je prekinuo kada je video troje ubijene dece, navodeći da mu je bilo teško.

"Nisam znao ko je ubio te civile. Meni je izgledalo kao da su išli redom, od kuće do kuće i ubijali", posvedočio je on.

Za jedinicu "Škorpioni" čiji se pripadnici terete za taj zločin svedok je kazao da je čuo navodeći da je 28. marta 1999. godine kada su civili ubijeni video uniformisane osobe i autobus koji je bio parkiran u blizini stanice policije u Podujevu.

"Bili smo u stanici kada se čula pucnjava. Izašli smo i videli te uniformisane ljude kako lupaju naša službena kola. Onda su počeli da nas psuju i teraju", rekao je Janković navodeći da je tri dana kasnije kada je obavljen uviđaj čuo da su oni ubili te civile.

Policajac Milan Anastasijević rekao je da je policiji 28. marta stigla anonimna dojava o ubistvu, ali da je uviđaj vršen dva ili tri dana kasnije.

On je kazao da je u dvorištu porodice Gaši video 14 leševa, a još pet tela uviđajna ekipa zatekla je u dve obližnje kuće i jednoj čajdžinici.

Upitan da li zna ko je to uradio i da li je video nešto neobično tog dana, svedok je odgovorio da je u Podujevu tokom NATO bombardovanja bilo različitih uniformi, svakodnevnih "puškaranja" i da se taj dan nije razlikovao od ostalih.

Optuženi za zločin u Podujevu su Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja.

Oni se terete da su kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je dejstvovala u sastavu ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, 28. marta 1999. godine u dvorištvu porodice Gaši u Podujevu pucali u civile, među kojima je bilo 19 žena i dece.

Tom prilikom ubijeno je 14 osoba, dok je petoro dece preživelo zločin.

Komanda MUP-a u Podujevu je odmah po saznanju o tom događaju vratila pripadnike jedinice "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Suđenje se nastavlja sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво