Najviše korupcije u krivičnim postupcima

Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je da postoji korupcija u srpskom pravosuđu, ali je dodala da pored sudija i tužilaca odgovornost za to snosi i policija.

Ministarstvo pravde, kako je navela Malovićeva, preuzima sve mere u svojoj nadležnosti kako bi povećalo opštu sigurnost u sudovima, kako zaposlenih tako i građana.

"Korupcije najviše ima u krivičnim postupcima, takozvanim pritvorskim predmetima, postupcima stečaja privrednih društava i privatizacije, i sporovima velike imovinske vrednosti. Na ove činjenice su ukazivali nosioci pravosudnih funkcija. Kako bi se što bolje obračunala sa korupcijom, država je usvojila strategiju za borbu protiv nje, donet je akcioni plan, a Ministarstvo pravde pripremilo niz zakona", rekla je Malovićeva.

Povodom nedavne tvrdnje vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića da je u nekim tužilaštvima broj odbačenih prijava za koruptivna dela prevelik, Malovićeva je za današnju "Politiku" rekla da podneta krivična prijava ne znači obavezno krivični postupak i progon.

"Policija, takođe, ima odgovornost u delu koji se odnosi na pretkrivični postupak i prikupljanje dokaza", rekla je ministarka pravde.

Povodom informacije da Specijalno tužilaštvo nije želelo da prihvati predmet u vezi sa "fudbalskom mafijom", Malovićeva je kazala da je to stvar procene nadležnog tužilaštva, koje je, kako je kazala, samostalno u proceni i "Ministarstvo nema ingerencije da vrši takvu procenu i meša se u rad tužilaštva".

Po pitanju povećanja bezbednosti nosilaca pravosudnih funkcija, ona je izjavila da resorno ministarstvo "čini sve da stvori bolje bezbedonosne uslove za sudije i tužioce".

"Ispitaće se mogućnost pooštravanja sankcija za njihovo vređanje i fizičko ugrožavanje. Nećemo tolerisati pretnje i pritiske koji su im upućeni i jasno ćemo pokazati kako u takvim situacijama reaguje pravna država", naglasila je Malovićeva.

Upitana da li će Zakon o oduzimanju imovine, kada bude usvojen, biti primenjivan retroaktivno, ona je odgovorila: "Ovaj zakon će važiti za sve slučajeve koji, u momentu njegovog stupanja na snagu, nisu pravosnažno okončani. Zakon će se primenjivati od 1. marta 2009. godine. Retroaktivne primene neće biti".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво