Читај ми!

Uhapšena velika grupa sajber kriminalaca

Troje građana Srbije, zajedno sa još 59 osoba, uhapšeno je u višegodišnjoj međunarodnoj policijskoj akciji "Shrouded Horizon", koja je usmerena na suzbijanje najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili  N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica.

Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, zatim za krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Toj akciji prethodila je operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala "Ameks", u kojoj je 10. jula ove godine uhapšeno 11 osoba, među kojima je bio i N. C.

Sumnja se da je on, koristeći forume i komunikaciju drugim tehničkim sredstvima, na internetu pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe izrađivali falsifikovane platne kartice i biometrijske lične isprave.

Kako se navodi u saopštenju, oni su na taj način pribavili imovinsku korist, kako je do sada utvrđeno, u iznosu većem od osam miliona dinara tako što su na prodajnim mestima u Beogradu kupovali skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu, a zatim je prodavali na crnom tržištu za gotovinu.

Policijski službenici su posle izvršenih pretresa našli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i ličnih isprava.

Sve osobe iz Srbije sprovedene su u tužilaštva za organizovani i visokotehnološki kriminal u zakonskom roku.

Osumnjičeni u međunarodnoj policijskoj akciji "Shrouded Horizon" terete se da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, alata za DDOS napade, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti našli zajednički interes u kriminalnim forumima na internetu.

Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je FBI obavestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi internet foruma pod nazivima www.darkode.com i www.darkode.me.

FBI je zaplenio domen www.darkode.com, a u obaveštenju da je domen konfiskovan objavio je ambleme policijskih službi koje su učestvovale u toj međunarodnoj akciji, među kojima je i amblem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U akciji koju sprovodi američki Federalni istražni biro, uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal, učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, osim srpske policije, u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво