Читај ми!

Preminula beba koju je pretukao otac

Jednogodišnja beba koja je zbog teških povreda koje joj je naneo otac primljena sinoć u Urgentni centar, preminula je rano jutros i pored višečasovne borbe lekara da joj spasu život, saznaje RTS u toj zdravstvenoj ustanovi. Ministar Aleksandar Vulin apeluje da se prijavljuje nasilje u porodici.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su oca K. K. (1990. godište), zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo nasilje u porodici.

Kako je sinoć javio reporter RTS-a, u Urgentnom centru bila je i majka bebe, koja je izjavila da je povrede detetu naneo otac.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apeluje da se nasilje u porodici prijavi.

"Nasilje u porodici mora da se prijavljuje i onda država ima mehanizme za zaštitu, u suprotnom nemoguće je u svakom domu znati šta se dešava", rekao je Vulin i dodao da u toj porodici nisu u pitanju materijalni problemi jer nekoliko čanova familije radi u inostranstvu.

Istakavši da nasilje gotovo niko ne prijavljuje kada se dogodi prvi put, Vulin je naveo da se u 90 odsto slučajeva nasilje prijavi tek kada se ponovi drugi, treći, peti put.

"Prvi put skoro niko ne prijavljuje nasilje," istakao je Vulin i poručio da se u takvim slučajevima treba obratiti policiji, tužilaštvu, centrima za socijalni rad.

Kako je naveo, celo društvo mora da razume da ovo ne treba da bude tabloidna priča, koja će trajati dva-tri dana, već svi moramo shvatiti da, ako se tako nesto desi, nasilje moramo prijaviti.

Promena zakonskih rešenja za kažnjavanje nasilnika 

Vulin je novinarima u pauzi konferencije o inkluziji najavio da će biti promenjena zakonska rešenja koja će slučajeve nasilja drugačije urediti, istakavši da su još u startu naišla na nerazumevanje rešenja koja predviđaju da se umesto krivične propiše prekršajna odgovornost za nasilnika.

"Krivično delo se sudi po pet godina, a ovde prestupnika odmah stavite na 20 do 30 dana u zatvor, pa da vidimo da li će ponovo doći na vrata žene i lupati u gluvo doba noći", istakao je Vulin.

Ministar je naveo da u porodici čija je beba preminula tako nešto se ne dešava prvi put, ali niko nije hteo da prijavi nasilje.

Čak imamo informaciju da je deda deteta odnosno otac nasilnika, jedno dete sklonio u Nemačku da ne bi trpelo nasilje, rekao je Vulin i ponovio da nasilje niko nije prijavio.

Podsetio je da se o nasilju u porodici može saznati u porodicama koje su primaoci novčane materijalne pomoći, u hraniteljskim porodicama, ali da je tako nešto nemoguće za porodice koje nisu u tom sistemu.

Nasilje, kako je podsetio Vulin, može da prijavi i nastavnik, vaspitač, čim primeti da se dete drugačije ponaša, ako ima povrede, modrice, a obavezu da prijave nasilje imaju i lekari.

Nasilje nad decom ne dešava se samo kod socijalno ugroženih. Porodica preminule bebe nije bila na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad. Nekoliko članova radi u inostranstvu i nisu materijalno ugroženi.

"To nije bila porodica koja je prepozanata kao neku koju bi trebalo nadzirati ili pratiti što ne znači da nije bilo razloga za to. Upravo jedan od problema rada sa nasiljem je to što se nasilje kasno prijavljuje i što mi kao centar za socijalni rad nemamo inicijaciju za angažovanje u zaštiti dece", kaže Radmila Vujić Bojović iz Gradskog Centra za socijalni rad.

Prošle godine zbog nasilja, samo u Beogradu, pedesetoro dece izdvojeno je iz svojih porodica. U prvoj polovini ove godine, trideset osmoro mališana je, zbog zlostavljanja, u privremenom smeštaju.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво