Odloženo suđenje Perišiću

Početak suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, generalu Momčilu Perišiću, odložen je danas pred Haškim tribunalom. U saopštenju Tribunala navedeno je da će novi datum početka suđenja biti pravovremeno saopšten.

Sud u Hagu nije naveo razlog odlaganja, ali je na tu mogućnost ukazao predsedavajući sudija Bakone Moloto na statusnoj konferenciji 24.septembra pošto Savet bezbednosti UN još nije potvrdio mandate dvojici sudija, koji su imenovani u pretresno veće koje sudi Perišiću.

General Perišić, koji se 18. septembra vratio sa privremene slobode u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, ubistva, nehumana dela, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, istrebljenje i napade na civile.

Prema optužnici, Perišić je odgovoran za granatiranje civila u Sarajevu, od avgusta 1993. do novembra 1995. godine, jer je znao da su Ratko Mladić, Stanislav Galić, Dragomir Milošević i drugi, kako stoji u optužnici - njemu podređeni oficiri VJ na službi u Vojsci Republike Srpske, učestvovali u pripremama i izvršenju tog zločina.

Perišić se smatra odgovornim i za dvodnevno granatiranje Zagreba, u maju 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Perišić znao za to da će Vojska Republike Srpske Krajine granatirati glavni grad Hrvatske, a direktno odgovorni za to su generali Vojske RSK, koji se u optužnici, takođe, nazivaju njegovim podređenima.

Perišiću se na teret stavljaju i napadi na civile u enklavi Srebrenica, od 2. do 11. jula 1995. godine.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Perišić, koji se u martu 2005. godine dobrovoljno predao, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od osam tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti i pet tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Hrvatski sud 1996. godine osudio je u odsustvu Momčila Perišića na 20 godina zatvora zbog otvaranja artiljerijske vatre na Zadar 1991. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво