Izmenjena optužnica protiv Karadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je predlog izmenjene optužnice protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Optužnica uključuje genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Tužilaštvo smatra da nova otužnica "istovremeno čini jasnijim tvrdnje optužbe i smanuje njihov obim".

Predlogom izmenjene optužnice, koju je objavio Haški tribunal, nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću se na teret stavljaju genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 opština u BiH, te progon, istrebljenje, ubistva i drugi zločini nad Muslimanima i Hrvatima od 1992 do 1995. godine.

Prema predlogu optužnice, koji po pravilima Tribunala mora potvrditi sudsko veće pre nego što stupi na snagu, Karadžić je u dve tačke optužen za genocid, a u preostalih devet za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Tužilaštvo smatra da nova optužnica "istovremeno čini jasnijim tvrdnje optužbe i smanuje

Ta krivična dela su u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Premda je broj tačaka optužnice ostao isti - 11, tužioci smatraju da su četiri tačke - progon, istrebljenje i ubistva - u predlogu izmenjene optužnice nove, iz čega sledi da će Karadžiću biti

omogućeno da se po njima izjasni o krivici.

Umesto 41 opštine iz važeće optužnice protiv Karadžića, predlogom izmenjene optužnice obuhvaćena su krivična dela u 27 opština.

Karadžić je predlogom optužnice, zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem, označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Cilj im je bilo trajno uklanjanje, putem

zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi, širom BiH, smatrali svojim . Pored VRS, učestvovale su JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage.

Kao "dodatne zločinačke poduhvate" Karadžića i Mladića, tužioci navode "širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja", zatim "eliminisanje bosanskih

Muslimana iz Srebrenice" i "uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija".

Učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa Karadžićem i Mladićem, bili su, prema predlogu optužnice, i Momčilo Krajišnik, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Mićo Stanišić, Momčilo Mandić, Jovica Stanišić, Franko Simatović - Frenki, Željko Ražnatović - Arkan i Vojislav Šešelj.

Pored genocida nad Muslimanima u Srebrenici sistematskim ubijanjem oko 7.000 muškaraca, Karadžiću se predloženom optužnicom na teret stavlja i genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Nameru da potpuno ili delimično unište Muslimane i Hrvate kao etničke grupe u tim opštinama, Karadžić i drugi učesnici u zločinačkom poduhvatu, po predlogu optužnice, ostvarivali su progonom, ubistvima i nezakonitim pritvaranjem pod nehumanim uslovima hiljada nesrba.

U propratnom podnesku, tužioci su izmene u optužnici okarakterisali kao sažimanje i usredsređivanje optužbi na: etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva, uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu. U dva pojavljivanja pred sudijom, krajem jula i krajem avgusta, Karadžić je odbio da se izjasni o krivici, posle čega je, u skladu sa pravilima suda, u spis uvedeno da se on ne oseća krivim.

Sudija Ijan Bonomi je prošle nedelje nagovestio da bi, ako izmenjena optužnica bude potvrđena, Karadžić krajem ove ili početkom sledeće nedelje mogao ponovo biti pozvan da se izjasni o krivici.

Karadžić je 21 jula u Beogradu uhapšen u Srbiji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво