Dvojica policajaca oslobođena krivice u slučaju Bitići

Okružni sud u Beogradu oslobodio krivice dvojicu bivših pripadnika MUP-a Srbije, optuženih za povredu prava na pravično suđenje i mučenje braće Bitići, koji su ubijeni u Petrovom Selu 1999. godine. Tužilaštvo za ratne zločine nezadovoljno oslobađajućom presudom.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu oslobodilo je krivice dvojicu bivših pripadnika MUP-a Srbije Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optuženih za povredu prava na pravično suđenje i mučenje braće Bitići.

Obrazlažući oslobađajuću presudu Popoviću i Stojanoviću, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da "radnje opisane u preciziranoj optužnici od 3. septembra tokom dokaznog postupka nisu dokazane".

Krstajić je naglasio da je u izmenjenoj optužnici izostavljena ranija kvalifikacija "saizvršioci u ubistvu" koja je Popovića i Stojanovića teretila za pomaganje u ubistvu. Nova optužnica teretila ih je za povredu prava na pravično suđenje i mučenje.

"Nakon oko 50 i više saslušanih svedoka i veštaka došli smo do zaključka da ne stoje radnje koje se njima stavljaju na teret", naveo je Krstajić.

Suđenje Stojanoviću i Popoviću počelo je 13. novembra 2006. godine, a tokom trajanja postupka veći deo vremena su se branili sa slobode.

Tužilaštvo nezadovoljno

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine izrazilo je nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići i najavilo da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu u roku od 15 dana od prijema presude.

Odbrana optuženih zadovoljna je presudom. Advokat Božo Prelević, koji je branio Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, izrazio je nadu da će i drugostepeni sud doneti doneti istu - oslobađajuću presudu.

Prelević je u izjavi novinarima ispred Specijalnog suda rekao da "nema dokaza da su njegovi branjenici lišili prava na pravično suđenje Bitićije i na taj način pomogli nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije da ih ubiju".

Bivši policajci su oslobođeni optužbe da su trojicu Albanaca lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije da ih ubiju, jer nije dokazano da izvršili radnje za koje se terete.

Božo Prelević očekuje od policije da utvrdi ko je i zašto izvršio to ubistvo.

Pripadnici "Atlantske brigade"

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u Petrovom Selu 9. jula 1999. godine, gde su, dve godine kasnije, pronađeni njihovi posmrtni ostaci. Tela trojice braće, sa rukama vezanim žicom, otkrivena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu 2001. godine.

Uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Po naređenju generala policije Vlastimira Đorđevića, braća su predata pripadnicima MUP-a, Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću.

Četiri dana pre isteka zatvorske kazne Bitići su izvedeni iz zatvora i odvedeni u Petrovo Selo gde su ubijeni.

Advokat Prelević napominje da policajci nisu znali kakva će biti njihova dalja sudbina i napomenuo da tokom suđenja nije utvrđeno zašto su oni ubijeni.

Bitići su bili američki državljani albanskog porekla i pripadnici takozvane "Atlantske brigade" koja je delovala u sklopu Oslobodilačke vojske Kosova.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво