Suđenje Milanoviću odloženo za novembar

Suđenje bivšem direktoru Radio-televizije Srbije Dragoljubu Milanoviću, zbog zloupotrebe službenog položaja i pribavljanja protivpravne imovinske koristi od 38 miliona dinara, odloženo je danas u Okružnom sudu u Beogradu za 18. novembar zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Uprava Kazneno popravnog zavoda u Požarevcu, gde Milanović izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu, obavestila je sud da on neće moći da bude priveden, pošto je nedavno imao hiruršku intervenciju.

Početak tog suđenja je već šest puta odlagan u poslednjih godinu dana, zbog čestih dojava o bombi upućenih Okružnom sudu, ali i na molbu Milanovićevih branilaca.

Predsednica sudskog veća Bojana Paunović upozorila je Milanovića na prethodnom suđenju da se početak ovog suđenja po treći put odlaže zbog njegovih branilaca i da će, ako se tako nastavi, morati da mu odredi branioca po službenoj dužnosti.

Milanović je na to odgovorio da mu nije u interesu da se suđenje odlaže, i pored ostalog rekao "osudite me i na sto godina, samo da više ne dolazim ovde".

Bivši generalni direktor RTS-a je dodao da se "plaši samog sebe da ne napravi neku glupost jer je umoran od torture i zlostavljanja koje se vrši prema njemu i njegovoj porodici".

Milanović izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu u KPZ "Zabela" kod Požarevca zbog pogibije 16 radnika RTS-a u vreme NATO bombardovanja Srbije pre devet godina.

Okružno tužilaštvo u novoj optužnici tereti Milanovića da je od 4. septembra 1996. do 21. avgusta 2000. godine u Beogradu, kao generalni direktor RTS-a, zloupotrebio službeni položaj, dodeljujući stanove i stambene kredite "deficitarnim kadrovima" i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Milovanović je, mimo stambene komisije, bez odgovarajuće rang liste i bez pisane saglasnosti glavnih urednika, dodeljivao stanove u zakup zaposlenima u RTS-u, između ostalih i onima koji su ih već imali.

Na taj način 53 osobe dobile su stanove, navedeno je u optužnici. 

Sud je ranije našao da je optuženi kriv u prvom redu zbog odbijanja da postupi po naredbi tadašnje Savezne vlade i izvrši "izmeštanje ljudstva i tehničke opreme iz zgrade RTS-a na alternativno mesto za vreme vazdušnih napada NATO".

Pri tom je, kao posebno otežavajuća okolnost, uzeto to što je Milanoviću bilo poznato da zgrade u Takovskoj i Aberdarevoj nemaju nikakvo sklonište i da bi napad na zgradu značio sigurnu smrt za zaposlene. 

Milanoviću pomagao zemunski klan 

Sudsko veće, međutim, pustilo je Milanovića na slobodu do pravosnažnosti presude, uprkos ozbiljnosti njegovog kriminalnog dela. Milanović je 20. januara 2003. godine trebalo da se pojavi u požarevačkoj "Zabeli", gde ga je čekao paviljon broj osam, ali se nije pojavio pred zatvorskom kapijom.

Istraga ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića pokazala je da su Milanovića skrivali članovi zemunskog klana, kriminalne grupe optužene za organizovanje ubistva Đinđića 12. marta 2003. godine i niz drugih zločina tokom prethodnih godina.

Krajem avgusta prošle godine, Milanoviću su ukinute zatvorske privilegije koje je uživao od 25. septembra 2005. godine, kada je prebačen u zatvor otvorenog tipa.

Odlukom upravnika zatvora, Milanović je sada redar zatvorske bolnice, odnosno zadužen je za njeno čišćenje. Kazna mu ističe 1. septembra 2012. godine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво