Artmanova 13. oktobra pred Tribunalom

Bivša portparolka Karle del Ponte, Florans Artman, koju je Haški tribunal optužio 27. avgusta ove godine za nepoštovanje suda, pojaviće se pred sudom 13. oktobra, saopštio je Tribunal.

Sud je 27. avgusta obavezao Artmanovu nalogom, umesto optužnicom, da se pojavi u sudu 15. septembra, ali je zbog njenih profesionalnih obaveza pojavljivanje pomereno za 13. oktobar.

U danas objavljenoj odluci sudije Alfonsa Orija, navodi se da je Artmanovoj odobreno odlaganje prvog pojavljivanja pred sudom zbog profesionalnih obaveza 15. septembra u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koje je onemogućavaju da se pojavi pred sudom tog datuma.

Pretresno veće Haškog tribunala je naložilo 27. avgusta "krivično gonjenje Florans Artman zbog svesnog i namernog obelodanjivanja informacija, čime se svesno oglušila o nalog jednog sudskog veća".

U nalogu je navedeno je Artmanova autor tekstova objavljenih 2007. i 2008. godine u kojem su obelodanjene informacije u vezi s poverljivim odlukama Žalbenog veća Međunarodnog krivičnog suda u predmetu protiv Slobodana Miloševića.

Reč je o knjizi Artmanove "Mir i kazna" objavljenoj 10. septembra 2007, u izdanju pariske izdavačke kuće "Flamarion" u kojoj se otkrivaju informacije vezane za odluke Žalbenog veća od 20. septembra 2005. i 6. aprila 2006. godine.

Dve poverljive odluke Žalbenog veća vezane za te datume pojavljuju se u članku "Skriveni ključni dokumenti o genocidu" koji je Bošnjački institut objavio 21. januara 2008, a čiji je autor Artmanova, navedeno je u nalogu Tribunala.

"Florans Artman je znala da su te informacije poverljive u momentu kada su obelodanjene, da je naloženo da se odluke iz kojih su ove informacije potekle zavedu kao poverljive i da obelodanjivanjem informacija otkriva poverljive informacije javnosti", navedeno je u nalogu Pretresnog veća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво