Tužilaštvo traži dve godine zatvora za Haraćiju, godinu za Morinu

Tužioci Haškog tribunala zatražili su od sudskog veća da bivšeg ministra kulture Kosova Astrita Haraćiju kazni sa dve godine zatvora zbog uznemiravanja svedoka na suđenju vođi OVK Ramušu Haradinaju.

Za drugooptuženog Haraćijinog saradnika Bajruša Morinu, tužioci su za isto krivično delo zatražili kaznu od godinu dana zatvora. U završnoj reči na suđenju, tužilac Denijel Sekson tvrdio je da je van svake sumnje dokazao da su u leto 2007. Haraćija i Morina uznemiravali zaštićenog svedoka optužbe P.Nj., pokušavajući da ga ubede da promeni izjavu i ne svedoči protiv Haradinaja.

Po zastupniku optužbe, Haraćija je u julu 2007. zatražio od Morine da kontaktira sa zaštićenim svedokom P.Nj., koji je bio u inostranstvu, i da ugovori sastanak sa njim, "s ciljem da ga ubede da promeni iskaz protiv Haradinaja".

Haraćija je zatim Morinu poslao u tu zemlju, gde se on 10. i 11. jula sastao sa zaštićenim svedokom i preneo mu zahtev, ali je svedok odbio da odustane od svedočenja i na kraju se pojavio pred Tribunalom.

Tokom suđenja, započetog u ponedeljak, u sudnici se čulo i da je Tribunal krajem prošle godine sumnjičio tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a Stivena Šuka da je Haraćiji odao identitet zaštićenog svedoka.

Šuk, međutim, usled nedostatka dokaza posle sprovedene istrage nije optužen. Haraćija je, svedočeći u svoju odbranu, negirao da je ikada bilo kome naložio da stupi u kontakt sa svedokom i pokuša da ga odvrati od svedočenja. On je sugerisao i da je lažno optužen "u igri" čiji su akteri haško tužilaštvo i drugooptuženi Morina.

Suđenje se sutra završava rečima odbrane Haraćije i Morine. Pravilnikom Tribunala, za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 evra ili obe.

Ramuša Haradinaja je Haški tribunal u aprilu ove godine oslobodio optužbi za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. Sudsko veće je u presudi konstatovalo da se mnogi svedoci tokom procesa nisu osećali sigurnim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво