Читај ми!

Žarko Laušević na slobodi

Imigracioni sud u Njujorku doneo odluku da glumca Žarka Lauševića, uz kauciju, pusti na slobodu.

Žarko Laušević je, uz kauciju, pušten iz imigracionog pritvora u Njujorku u kom je boravio od 2. jula kada je uhapšen jer nije imao boravišne papire, potvrdio je za RTS Slobodan Pajović, Lauševićev advokat u Srbiji.

Pajović je rekao i da je sledeće ročište pred tim sudom zakazano za 8. februar iduće godine, ali nije želeo da iznosi detalje o čemu će američki sud tada raspravljati.

Shodno odluci suda u Njujorku, Laušević neće biti deportovan u Srbiju, već će odluku u vezi sa boravkom u Sjedinjenim Američkim Državama i eventualnom državljanstvu te zemlje sačekati na slobodi.

Pošto je Treći opštinski sud u Beogradu 10. septembra povukao poternicu za Lauševićem, koja je raspisana 2002. radi izvršenja kazne od 13 godina zatvora, on neće biti uhapšen u Srbiji.

Taj sud je usvojio i predlog republičkog tužioca da se odloži izvršenje kazne do okončanja njegovog slučaja.

Republički tužilac Slobodan Radovanović podneo je nedavno zahtev za zaštitu zakonitosti povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je 2001. glumcu Žarku Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora, na koju je osuđen zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kom su stradala dva mladića.

Tužilac smatra i da je povređeno Lauševićevo pravo na odbranu s obzirom na to da nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, pošto je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa dok će o zahtevu republičkog javnog tužioca odlučivati Vrhovni sud Srbije.

Pored ovog zahteva, Vrhovni sud bi u toku septembra, kako je ranije najavio, trebalo da odluči o zahtevu Lauševićevih branilaca za vanredno ublažavanje kazne zatvora.

Ukoliko zahtev bude usvojen, Lauševiću će pravosnažna kazna biti ublažena i on bi se po dolasku u Srbiju mogao naći na slobodi, jer u zatvoru već proveo 4 godine i 7 meseci.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića.

U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak koji nikoga nije pogodio.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво