Bramerc zadovoljan saradnjom

Glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i dalje ključni cilj za punu saradnju Srbije sa Tribunalom i izrazio "pažljivi optimizam" da će potraga za njima biti uspešna.

Serž Bramarc je posetu Beogradu započeo razgovorima sa tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem i članovima tima za sprovođenje Akcionog plana za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika, a zatim sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Ocenjujući prvi dan posete Beogradu glavni tužilac Tribunala izjavio je da s radošću očekuje saradnju u predstojećim nedeljama i mesecima.

Bramerc je izrazio realni i pažljivi optimizam da će potraga za preostalom dvojicom haških optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićrm, biti uspešna.

Ključni cilj naše pune saradnje je hapšenje Mladića i Hadžića, rekao je Bramerc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Glavni haški tužilac je izrazio uverenje da će nova Vlada Srbije pružiti svu neophodnu političku i logističku podršku za ispunjavanje preostalih pitanja saradnje Srbije sa Tribunalom.

Ponovio je da će izveštaj o rezultatima u saradnji Srbije sa Haškim sudom podneti Savetu bezbednosti početkom decembra.

Tokom razgovora sa Rasimom Ljajićem ocenjeno je da je postignut napredak u razmeni dokumenata i zaštiti svedoka.

Rasim Ljajić je izrazio očekivanje da će Savet ministara EU, koji zaseda 15. septembra, na adekvatan način vrednovati ono što je Srbija do sada učinila u saradnji sa Tribunalom.

"Svesni smo preostalih obaveza i učinićemo sve da preostali haški optuženici budu locirani, uhapšeni i izručeni Tribunalu", rekao je Ljajić.

Glavni tužilac je rekao da pruža punu podršku i odaje priznanje Vukčeviću i članovima njegovog tima za njihov rad.

Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno je temama koje su pokrenute u razgovoru Vladimira Vukčevića i Serža Bramerca, rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

Vukčević i Bramerc razgovarali o okončanju obaveza koje Srbija ima prema Tribunalu i da je "Bramercu predstavljena analiza stanja svega što je Srbija do sada uradila u vezi sa njenom međunarodnom obavezom i ono što je u planu da se još uradi u budućnosti".

Glavni tužilac Haškog tribunala sutra će imati odvojene susrete sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.

Bramercova ocena saradnje Beograda sa Hagom biće jedan od ključnih elemenata prilikom odlučivanja ministara EU o Prelaznom trgovinskom sporazumu sa Srbijom.

Evropski zvaničnici Žoze Manuel Barozo, Oli Ren i Havijer Solana izjavili su da bi pozitivan izveštaj glavnog haškog tužioca mogao da bude presudan za odluku da se, možda i do kraja septembra, odblokira Privremeni sporazum sa EU, odnosno trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво