Pripadnik "Škorpiona" negirao zločine

Bivši pripadnik paravojne jedinice Škorpioni Željko Đukić negirao je da je učestvovao u ubistvu 14 civila albanske nacionalnosti i ranjavanju petoro dece u Podujevu 1999. godine.

Ped Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Željko Đukić negirao je da je kritičnog dana bio u Podujevu, gde je došao na poziv komandanta jedinice "Škorpioni" Slobodana Medića.

Iznoseći odbranu, Đukić je kazao da nije bio u grupi koja je 28. marta 1999. godine u dvorištu porodice Gaši iz automatskog oružija pucala u albanske civile.

Optuženi tvrdi da je na dan zločina video bivšeg pripadnika Škorpiona Gorana Stoparića, koji je bio jedan od ključnih svedoka na suđenju Saši Cvjetanu koji je za zločin nad civilima u Podujevu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, kako u jednom dvorištu razgovara sa desetak ljudi.

"Video sam Stoparića koji je stajao sa jednim starijim čovekom i taj čovek je jedina osoba za koju znam da je ubijena, rekao je Đukić i dodao da je pošto su civili, među kojima je bilo žena i dece, izvedeni na kratko na ulicu i potom vraćeni u dvorište, čuo pucnjavu.

On tvrdi da mu je po povratku iz Podujeva, svedok P, na pitanje ko je pucao u dvorištu odgovorio: Ja sam, pa šta.

Ukazavši da ne zna šta se u dvorištu zaista dogodilo, Đukić je rekao da je sa civilima u dvorište ušao Stoparić, ali nije mogao da precizira da li je među grupom koja je posle pucnjave istrčala iz dvorišta bio drugooptuženi Dragan Medić, brat Slobodana Medića.

Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja terete se da su kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je bila u sastavu MUP-a Srbije, u dvorištu kuće porodice Gaši iz automatskog oružija ispalili više projektila u grupu od 19 žena i dece.

Petoro dece, koja su zadobila teške telesne povrede, preživela su zahvaljujući intervenciji pripadnika Specijalne antiterorističke jednice koji su povređenima pružili medicinsku pomoć.

Nekadašnji pripadnik jedinice "Škorpioni" Saša Cvjetan osuđen je juna 2005. godine na 20 godina zatvora za ubistva 14 Albanaca i ranjavanje petoro dece u Podujevu 28. marta 1999. godine.

Za ubistvo albanskih civila bio je osumnjičen i Dejan Demirović, koji je tokom suđenja Cvjetanu bio nedostupan domaćim pravosudnim organima jer je bio u Kanadi.

Demirović je Srbiji izručen 2007. godine, ali je posle šestomesečne istrage pred Većem za ratne zločine pušten iz pritvora jer nije bilo dokaza da je umešan u taj ratni zločin.

Pripadnici "Škorpiona" su 1999. godine delovali u okviru SAJ-a, a tada su poimence priključeni MUP-u Srbije po naredbi tadašnjeg načelnika Javne bezbednosti.

Njih je prema zvaničnom dokumentu bilo 130, a komandant je bio Slobodan Medić, koji je uhapšen posle emitovanja snimka streljanja šest muslimanskih civila iz Srebrenice.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво