Suđenje Stanku Subotiću u odsustvu

Sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu odlučilo da se Stanku Subotiću Canetu, optuženom kao organizatoru grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina, sudi u odsustvu pošto je nedostupan pravosudnim organima Srbije.

Predsednica sudskog veća Milena Rašić saopštila je na suđenju da će postupak protiv Subotića biti spojen i da će se Subotiću suditi u odsustvu.

Protiv Subotića je do danas postupak bio razdvojen, pošto se čekala odluka ruskih pravosudnih organa o njegovom izručenju Srbiji, koji su, međutim, krajem juna odbili zahtev srpskog Ministarstva pravde i pustili Subotića iz ekstradicionog pritvora, u kome je proveo dva meseca.

Portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić ranije danas potvrdila je da je optužnica protiv Subotića i dalje na snazi, kao i međunarodna poternica i rešenje o određivanju pritvora.

Advokatski tim Stanka Subotića, optuženog za šverc cigareta, saopštio je da je Subotićeva nevinost već dokazana u Rusiji, Francuskoj i Švajcarskoj i da je uveren da će na sudu u Srbiji dokazati da su optužbe protiv Subotića netačne i neosnovane.  

"Nadamo se da će Stanku Subotiću biti omogućeno da dođe i u Srbiju, kako bi, kao slobodan čovek, mogao da pred Sudom da iskaz i još jednom dokaže svoju nevinost", navodi se u saopštenju Subotićevog međunarodnog advokatskog tima u kome se ističe poverenje u institucije sistema Srbije.

Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, po Interpolovoj poternici, ali su posle dva meseca koje je proveo u moskovkom ekstradicionom pritvoru ruski pravosudni organi odbili zahtev sprskog Ministarstva pravde za izručenje Subotića, zbog zastarelosti krivičnog dela prema ruskim zakonima.

Njegovi advokati dva puta su sudu podneli predlog za ukidanje pritvora uz jemstvo od 700.000 evra, a zatim i dva miliona evra, ali sud te predloge nije usvojio.

Subotić je sa još 14 osoba optužen zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i nelegalnog uvoza i prodaje cigareta.

Njegova grupa se tereti da je od 1995. do 1997. godine švercovala cigarete i oštetila budžet Srbije za oko 56 miliona nemačkih maraka.

Krivičnim zakonikom za ovo krivično delo - zloupotreba službenog položaja - propisana je kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво