Odbijen zahtev za izuzeće sudija

Vrhovni sud Srbije odbio je zahtev branilaca optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića za izuzeće članova veća tog suda, koje bi trebalo da odluči o njihovim žalbama na presudu, Sonje Manojlović i Miograga Vićentijevića. Sudija izvestilac nastavlja sutra sa obrazlaganjem presude.

Predsedavajući sudskog veća VSS Dragiša Đorđević predao je pismeni otpravak odluke advokatu Slobodanu Milivojeviću i njegovom branjeniku Miloradu Ulemeku Legiji, prvooptuženom za ubistvo premijera i prvostepenom presudom osuđen na maksimalnu kaznu zatvor od 40 godina.

Đorđević nije javno obrazložio odluku o odbijanju zahteva za izuzeće koju je donela predsednica V S S-a Vida Petrović Škero.

Branioci optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića danas su, na početku žalbenog postupka pred Vrhovnim sudom Srbije, zatražili izuzeće Manojlovićeve i Vićentijevića jer, kako je obrazložio advokat Milivojević, odbrana smatra da postoje okolnosti koje ukazuju da oni u ovom postupku neće biti nepristrasni.

On je objasnio da su Manojlovićeva i Vićentijević bili članovi Sudskog veća V S S, kada se odlučivalo u trećem stepenu za slučaj ubistva Ivana Stambolića i pokušaj ubistava Vuka Draškovića u Budvi i, kako je kazao, smatraju da su tada učinjene bitne povrede zakona.

Ulemek je za ubistvo Stambolića i napad u Budvi pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora.

Milivojević je dodao da tek sada iznosi zahtev za izuzeće jer branioci nisu znali ko će biti članovi veća koji će odlučivati po žalbama na presudu za ubistvo premijera.

Po okončanju pitanja u vezi sa izuzećem, sudija izvestilac Zoran Savić počeo je da obrazlaže prvostepenu presudu koju je izreklo Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu, 23. maja 2007. godine, kao i odbranu Ulemeka u kojoj je tvrdio da nije učestvovao u planiranju i organizovanju ubistva premijera.

U nastavku sednice, Savić je obrazložio da drugooptuženi Zvezdan Jovanović nije izneo odbranu tokom prvostepenog postupka, pa je pročitao njegov iskaz iz policije u kojem je naveo"lično sam ubio premijera".

Sudija izvestilac nastaviće sutra da obrazlaže prvostepenu presudu.

U Posebnom odeljenju Okružnog suda 23. maja prošle godine, na po 40 godina zatvora osuđeni su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić, na po 30 godina osuđeni su Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, dok je Saši Pejakoviću izrečeno osam godina zatvora.

Proces za ubistvo Đinđića počeo je 23. decembra 2003. godine, a tokom troipogodišnjeg suđenja saslušano je više od 150 svedoka, predočeni brojni pismeni dokazi, a svoj iskaz dala su i četiri svedoka saradnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво