O deportaciji Lauševića u ponedeljak

Američki sud trebalo bi u ponedeljak da odluči da li će glumca Žarka Lauševića deportovati u Srbiju ili će mu dozvoliti da traži produženje američke boravišne vize.

Sud u Njujorku trebalo bi u ponedeljak da odluči da li će glumca Žarka Lauševića deportovati u Srbiju, čiji je državljanin, ili će mu dozvoliti da traži produženje američke boravišne vize.

Laušević se nalazi u pritvoru u Njujorku, pošto je uhapšen 2. jula, jer nije imao boravišne papire, a rasprava američkog suda bila je odložena sredinom avgusta na zahtev Lauševićevog branioca.

Nezavisno od odluke suda u Njujorku, Laušević je u Srbiji "slobodan čovek" do okončanja njegovog slučaja u Vrhovnom sudu Srbije, pošto je povučena poternica koja je 2002. godine za njim bila raspisana radi izvršenja kazne od 13 godina zatvora.

Vrhovni sud treba da odluči o zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo republički tužilac Slobodan Radovanović povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora, kao i o zahtevu Lauševićevog advokata Slobodana Pajovića za vanredno ublažavanje kazne.

Radovanović smatra da je došlo do povrede zakona, jer je Lauševiću drastično povećana kazna sa četiri na 13 godina zakona, kao i da mu je povređeno pravo na odbranu, jer nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, pošto je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa.

Treći opštinski sud u Beogradu već je usvojio Radovanovićev zahtev za odlaganje izvršenja zatvorske kazne Lauševiću, pa je istovremeno povukao i poternicu koja je za njim bila raspisana.

Laušević je, posle više izrečenih presuda koje su ukidane, u Vrhovnom sudu Crne Gore 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kome su stradala dva mladića.

U pritvoru je do izricanja prvostepene presude proveo četiri i po godine, pa mu je, prema važećoj presudi, ostalo da odsluži još osam i po godina.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

U obračunu je njegov brat Branimir Laušević ispalio jedan metak koji nikoga nije pogodio.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво