Petrović: Nisam znao za streljanja

Svedok odbrane Mile Petrović negirao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je ubio šesetoricu zarobljenih Muslimana, i da je znao za masovno streljanje posle pada Srebrenice u julu 1995. godine.

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Mile Petrović negirao je da je, posle pada Srebrenice, u julu 1995, kao vojni policajac ubio šestoricu Muslimana koji su se predali.

Petrovića je, u ranijem svedočenju protiv Karadžića, za taj zločin optužio njegov tadašnji pretpostavljeni Momir Nikolić.

"Ne mogu, ljudi moji, reći da sam ja to učinio, kad nisam. Zna to Momir Nikolić, samo se pravi da ne zna", izjavio je Petrović.

Nikolić je, u svedočenju protiv Karadžića, ispričao da je Petrović, 13. jula 1995, u selu Konjević Polje ubio šestoricu Muslimana koji su im se prethodno predali, dok su se u ukradenom oklopnom transporteru Unprofora vozili iz pravca Bratunca.

Po Nikolićevom iskazu, Petrović mu je rekao da je zarobljenike pobio iz osvete za smrt svoga brata.

Petrović je, međutim, u današnjem iskazu rekao da to nije istina. Nije negirao da je sa Nikolićem i svojim komandirom Mirkom Jankovićem bio u oklopnom transporteru, ali je tvrdio da su, kao zarobljenike, uzeli dvojicu Muslimana, koje su zatim odveli u Konjević Polje i pridružili ih ostalima.

"Zato ja svedočim ovde javno, da me svi vide i Muslimani i Srbi. Ako nađu da sam ošamario jednog vojnika i Srbina i Muslimana, nekažnjo odmah neka me streljaju. On je rekao da ja osvetim brata, kako ću ga osvetiti kad ni dan-danas ne znam ko mi je ubio brata", posvedočio je Petrović.

Momir Nikolić (56), koji je bio oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice, a zatim je osuđen na 20 godina zatvora.

Svedočio je na više suđenja protiv optuženih za genocid u Srebrenici.

Karadžića (68), optužnica takođe tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu, koja je bila pod zaštitom UN. Karadžić je tada bio predsednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga.

Potvrđujući da je bio u pratnji konvoja kojim je VRS hiljade zarobljenika iz Srebrenice, 14. jula 1995, bila prebacila na lokacije u okolinu Zvornika, Petrović je izjavio da nije znao da će Muslimani tamo biti streljani.

U unakrsnom ispitivanju, na sugestiju tužiteljke Melise Pak (Meliša) da je zarobljenike otpratio do škole u Orahovcu, gde je, po optužnici, VRS istog dana streljala oko 1.000 Muslimana, Petrović je odgovorio da ni danas ne zna koja je to lokacija bila.

Prevezli smo te ljude tamo, oni su izašli iz autobusa, ušli u tu školu s desne strane puta. Kad su ušli u školu, mi se vratili.

Posle toga kako ću znati, niko i ne zna, ko meni govori... Ako je nešto i bilo, planovi se ne govore vojnicima, niti ja znam o tome, rekao je Petrović.

Za masovna ubistva Muslimana, kako je kazao, čuo je kasnije iz medija.

Upitan da li je znao za operaciju iskopavanja masovnih grobnica, koju je u septembru i oktobru 1995, VRS sprovela da bi tela žrtava iz Srebrenice sakrila na nepristupačnim lokacijama i prikrila tragove zločina, svedok je odgovorio negativno.

Na insistiranje tužiteljke da su kamioni sa telima prolazili kroz centar Bratunca, Petrović je izjavio: "Nisam znao ni za to, to sam čuo posle par dana od drugih koji su bili tamo".

Odbranu pred Tribunalom, Karadžić će nastaviti iduće nedelje. Optužnica ga tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво