Lauševića čeka sloboda

Treći opštinski sud u Beogradu povukao crvenu poternicu za Žarkom Lauševićem, što znači da poznati glumac u Srbiju može da dođe bez straha da će biti uhapšen, pišu "Večernje novosti". Portparol Tužilašta Tomo Zorić potvrdio RTS-u da je Sud usvojio predlog tužioca da Lauševiću odloži izvršenje kazne.

Crvenu poternicu za glumcem Žarkom Lauševićem, koja je raspisana u januaru 2002. godine, Treći opštinski sud u Beogradu je povukao. To praktično znači da poznati glumac u Srbiju može da dođe bez straha da će biti uhapšen.

Portparol Republičkog tužilašta Tomo Zorić jutros je potvrdio RTS-u da je Treći opštinski sud usvojio predlog tužioca da Lauševiću odloži izvršenje kazne.

O povlačenju poternice sud je obavestio i Ministarstvo pravde Srbije.

Sva potrebna dokumentacija istog trenutka biće prosleđena MUP-u Srbije u čijoj nadležnosti je i raspisivanje, odnosno povlačenje međunarodnih poternica. Kad dokumentacija bude stigla našem birou Interpola, oni će o tome obavestiti kolege u sedištu ove međunarodne policijske organizacije u francuskom gradu Lionu, pišu "Večernje novosti".

Generalni sekretarijat Interpola će po nalogu našeg suda istog trenutka o povlačenju poternice obevestiti sve članice ove policijske organizacije. Crvena poternica biće uklonjena i iz baze podataka ove policijske oganizacije, koja će po tome i postupati. Od tog trenutka Lauševiću je omogućeno slobodno kretanje po celom svetu.

Odluka suda usledila je pošto je Slobodan Radovanović, v.d. republičkog javnog tužioca, krajem prošlog meseca Vrhovnom sudu Srbije podneo zahtev za zaštitu zakonitosti.

U svom zahtevu, Radovanović je istakao da je Vrhovni sud Crne Gore na nezakonit način Lauševiću izrekao veću kaznu. Između ostalog se navodi i da se VSS Crne Gore upustio u ocenu dokaza, što može da čini samo u slučaju da otvori glavni pretes, a što nije učinjeno.

Srpski tužilac je ovaj zahtev uputio pošto je prethodno prihvatio inicijativu za njegovo podnošenje od Lauševićevog branioca, advokata Slobodana Pajovića iz Užica. Uz zahtev, Radovanović je podneo i zahtev za odlaganje izvršenja sankcija. Kako nam je rečeno u sudu, kad se podnese jedan takav zahtev automatski se povlači i poternica.

"Sve ovo je logična posledica podnošenja zahteva, sada je sve na pravosuđu, i neki poseban komentar nemam", izjavio je za "Novosti" advokat Pajović od koga je potekla inicijativa za zaštitu zakonitosti u slučaju Žarka Lauševića.

Laušević je 30. jula 1993. u kafiću "Epl" u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a ranio Andriju Kažića. Veće Višeg suda u Podgorici osudilo ga je na četiri godine zatvora, zbog prekoračenja nužne odbrane.

Iz zatvora "Spuž" izašao je krajem oktobra 1999. godine, pošto je u njemu proveo sedam meseci više od izrečene kazne.

Iste godine otputovao je u SAD, da bi 2001. godine VSS Crne Gore preinačio odluku nižeg suda i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Obrazloženje je bilo da je poznati glumac prekoračio nužnu odbranu.

Ovakav stav, prema mišljenju Radovanovića, može da se utvrdi samo izvođenjem novih dokaza pred sudom, što crnogorski sud nije učinio.

Pored toga, smatra se da je povređeno i Lauševićevo pravo kad je crnogorski sud odbio da razmatra inicijativu za zaštitu zakonitosti, koju su njegovi branioci podneli Saveznom tužilaštvu SRJ.

U slučaju da Vrhovni sud Srbije oceni da je došlo do povrede zakonitosti, može doneti odluku o eventualnom novom suđenju, koje bi se, pošto Laušević ima prijavljeno mesto boravka u Beogradu, vodilo pred beogradskim okružnim sudom.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво