Nastavlja se suđenje Repaku za zločine protiv Srba

Norveški sud saopštio je da će se nastaviti sudski proces protiv bosanskog muslimana Mirsada Repaka koga norveško tužilaštvo tereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene 1992. godine i na taj način je odbacio zahtev odbrane da proces bude obustavljen.

Odbrana je smatrala da bi ovaj slučaj, prvi za suđenja za ratne zločine na teritoriji Norveške, trebalo da bude odbačen kao protivustavan jer su optužbe zasnovane na zakonskom rešenju koje nije bilo na snazi u trenutku kada su zločini počinjeni na prostorima bivše Jugoslavije, prenela je agencija Rojters.

Međutim, Okružni sud u Oslu naveo je da zločini, za koje se Repak tereti, podležu kažnjavanju kako po starom tako i po novom zakonu i da su zakonske odredbe koje se odnose na kažnjavanje takvih zlodela slične, te da je neopravdano pozivanje na primenu (samo) novih paragrafa o ratnim zločinima.

Repak (42), koji se 1993. godine doselio i dobio norveško državljanstvo, tereti se da je kao pripadnik Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) počinio zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, silovanja, zatvaranja i mučenja od maja do oktobra 1992. godine nad 18 zarobljenih srpskih civila - muškaraca i žena u Stolcu i logoru Dretelj u južnoj Bosni i Hercegovini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво