Povreda Lauševićevog prava na odbranu

Republički tužilac Slobodan Radovanović podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti, povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore kojom je glumcu Žarku Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora.

Povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore kojem je glumcu Žarku Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora, republički tužilac Slobodan Radovanović podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti.

Radovanović smatra da je došlo do povrede zakona i Lauševićevog prava na odbranu s obzirom na to da nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, pošto je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa, izjavio je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je u izjavi Tanjugu napomenuo da je republički tužilac nadležnom sudu podneo zahtev shodno Zakonu o javnom tužilaštvu za odlaganje kazne zatvora, odnosno izvršenje krivične sankcije.

Odlučuje Vrhovni sud Srbije 

O zahtevu republičkog javnog tužioca odlučivaće Vrhovni sud Srbije.

Pored ovog zahteva, Vrhovni sud bi u toku septembra, kako je ranije najavio, trebalo da odluči o zahtevu Lauševićevih branilaca za vanredno ublažavanje kazne zatvora.

Laušević se sada nalazi u pritvoru u Njujorku gde je 2. jula uhapšen, jer nije imao boravišne papire.

Američki sud 14. septembra treba da odluči da li će Lauševića deportovati u Srbiju ili će sačekati zahtev za izručenje, pošto je za Lauševićem i dalje na snazi poternica koju je za njim raspisao Treći opštinsku sud u Beogradu 2002. godine.

Pošto je u pritvoru do izricanja prvostepene presude proveo četiri i po godine, ostalo mu je da odsluži još osam i po godina.

Posle više izrečenih presuda koje su ukidane, Vrhovni sud Crne Gore je 2001. godine izrekao Lauševiću pravosnažnu presudu od 13 godina zatvora, zbog koje sada srpski tužilac traži zaštitu zakonitosti.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво